fbpx Drukuj

Owsiano-kokosowe ciasto ze śliwkami – bez cukru i tłuszczu

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Składniki

Powiększ
  • 1 szklanka mąki owsianej 125 g ( zmieliłam zwykłe płatki owsiane)
  • 1 szklanka zmielonych na mąkę wiórków kokosowych 100 g
  • 1/3 szklanki ksylitolu 85 g lub cukru trzcinowego
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego + 2 łyżki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 dojrzały banan o ładnej żółtej skórce bez kropek (100 g bez skórki)
  • 2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy
  • 45 śliwek pokrojonych w drobną kosteczkę

Przygotowanie

  1. W jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki, w drugiej misce zmiksować banana z mlekiem roślinnym i sokiem z cytryny.
  2. Następnie bananowo-mleczną mieszaninę przelać do miski z suchymi składnikami, dodać skórkę z pomarańczy i starannie wymieszać do uzyskania gęstego, jednolitego ciasta.
  3. Przelać je do tortownicy o średnicy 18-20 cm, wyścielonej papierem do pieczenia.
  4. Ciasto ładnie rozprowadzić, a na jego wierzch gęsto położyć pokrojone śliwki lekko wciskając je do środka.
  5. Tak przygotowane ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 °C i piec około 55 – 60 minut (do suchego patyczka).
  6. Wystudzone ciasto wyjąć z tortownicy i kroić.

Notatki

1 szklanka to 250 ml
1 łyżka to 15 ml
1 łyżeczka 5 ml

Słowa kluczowe: płatki owsiane, wiórki kokosowe, śliwki

42
0
Would love your thoughts, please comment.x