1 szklanka zmielonych na mąkę wiórków kokosowych 100 g
1/3 szklanki ksylitolu 85 g lub cukru trzcinowego
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 szklanki mleka roślinnego + 2 łyżki
2 łyżki soku z cytryny
1 dojrzały banan o ładnej żółtej skórce bez kropek (100 g bez skórki)
2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy
4–5 śliwek pokrojonych w drobną kosteczkę
Przygotowanie
W jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki, w drugiej misce zmiksować banana z mlekiem roślinnym i sokiem z cytryny.
Następnie bananowo-mleczną mieszaninę przelać do miski z suchymi składnikami, dodać skórkę z pomarańczy i starannie wymieszać do uzyskania gęstego, jednolitego ciasta.
Przelać je do tortownicy o średnicy 18-20 cm, wyścielonej papierem do pieczenia.
Ciasto ładnie rozprowadzić, a na jego wierzch gęsto położyć pokrojone śliwki lekko wciskając je do środka.
Tak przygotowane ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 °C i piec około 55 – 60 minut (do suchego patyczka).
Wystudzone ciasto wyjąć z tortownicy i kroić.
Notatki
1 szklanka to 250 ml
1 łyżka to 15 ml
1 łyżeczka 5 ml
Słowa kluczowe: płatki owsiane, wiórki kokosowe, śliwki