200 g mąki orkiszowej typ 1850 (graham),
130 g cukru trzcinowego nierafinowanego,
6 g sody oczyszczonej,
6 g karobu lub 12 g kakao,
szczypta soli,
1 jajko,
75 g oleju jednonienasyconego (ja użyłam ryżowego),
150 g mleka roślinnego (ja użyłam sojowego),
2 łyżeczki esencjii waniliowej,
130 g świeżych malin.
Mąkę przesiać, dodać pozostałe suche składniki oprócz cukru i wymieszać. W drugiej misce utrzeć jajko z cukrem, ciągle mieszając dodać stopniowo olej i mleko roślinne. Połączyć ze sobą suche i mokre składniki, dokładnie wymieszać. Następnie umyte i osuszone maliny poprószyć lekko mąką, 2/3 z nich wrzucić do ciasta i bardzo delikatnie wymieszać. Gotowe ciasto przelać do formy keksówki wysmarowanej lekko olejem i posypanej bułką tartą. Na koniec pozostałe maliny delikatnie wcisnąć w ciasto, tak, aby prawie nie było ich widać . Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 °C około 40 minut. Podawać z naturalną bitą śmietaną lub kremem migdałowym.
Danie dla maluszków po 18 m.ż.
Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie. Podając dziecku nowe danie, zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek.
Słowa kluczowe: maliny, ciasto
Find it online: https://ammniam.pl/ciasto-z-malinami/