fbpx Drukuj

Tapenada z zielonych oliwek z płatkami migdałów i skórką z cytryny

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Składniki

Powiększ
  • 200 g dobrej jakości zielonych oliwek
  • 1/2 szklanki płatków migdałowych
  • 1 duży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 2 łyżeczki skórki z cytryny
  • 23 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 23 łyżki oliwy extra virgin
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Płatki migdałowe podprażyć lekko na suchej patelni, wystudzić.
  2. Oliwki, czosnek, skórkę i sok z cytryny, oliwę i natkę zmiksować na pastę, ale nie zupełnie gładką.
  3. Dodać płatki migdałowe i jeszcze raz krótko zmiksować, tak żeby kawałki płatków były wyczuwalne.
  4. Doprawić ewentualnie pieprzem. Sól nie jest potrzebna, bo oliwki są już słone.
0
Would love your thoughts, please comment.x