Drukuj

Sałatka z bobu i buraków z dressingiem od Nigela Slatera

Powiększ

Składniki

3 szklanki ugotowanego i obranego bobu
4 małe upieczone buraki (po obraniu 330 g)
12 ząbki czosnku
40 g korniszonów (użyłam mini korniszonów)
1/2 łyżeczki wędzonej papryki
sólo, pieprz do smaku.

Dressing Nigela Slatera:

30 g listków bazylii
10 g listków mięty
100 g oliwy
2 łyżeczki musztardy Dijon
1 łyżka octu sherry
szczypta soli

Przygotowanie

  1. Bazylię i miętę zmiksować blenderem z musztardą, oliwą i octem. Odstawić.
  2. Upieczone i obrane buraki pokroić w drobną kostkę i włożyć do miski, dodać bób, pokrojone drobno korniszony, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i 2-3 łyżki dressingu.
  3. Całość dokładnie wymieszać.
  4. W razie potrzeby dodać więcej dressingu i ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
  5. Podawać ze świeżą bagietką, ciabiattą lub kromką razowego chleba.

Do reszty sosu, który Wam zostanie, dodajcie nieco korniszonów i zjedzcie w towarzystwie pieczonej papryki i fasoli czy ciecierzycy. Pycha !

Słowa kluczowe: bób, buraki

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x