fbpx Drukuj

Rozgrzewający kapuśniak z soczewicą

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Składniki

Powiększ

1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 suszony grzyb np. podgrzybek
1 duża marchew lub dwie mniejsze
kawałek bulwy selera
3 średnie ziemniaki
1/22/3 szklanki czerwonej soczewicy w połówkach
1 szklanka pełna po sam brzeg odciśniętej z soku kapusty kiszonej
1 liść laurowy
3 kulki ziela angielskiego
1 łyżeczka kolendry
1 łyżeczka wędzonej papryki
1/2 łyżeczki mielonego kminku
1 łyżeczka otartego majeranku
1 łyżka sosu sojowego
sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Cebulę i 1 ząbek czosnku posiekać i zeszklić na 1 łyżce oliwy w dużym garnku.
  2. Następnie dodać obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę, obrany kawałek selera, suszony grzybek, liść angielski i ziele angielskie.
  3. Całość zalać litrem wrzątku. Gotować na małym ogniu.
  4. W tym czasie przepłukać dokładnie pod bieżącą wodą soczewicę, a ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Dodać do gotującej się zupy.
  5. Gdy wszystkie warzywa i soczewica będą miękkie, dodać pokrojoną w drobniejsze kawałki kiszoną kapustę oraz przyprawy.
  6. Gotować jeszcze około 3-4 minut. Na koniec dodać posiekany drobno ząbek czosnku i przyprawić zupę sosem sojowym solą i pieprzem.
  7. Wymieszać. Gdyby zupa była za gęsta, dolać więcej wody.
  8. Podawać gorącą z kromką razowego chleba.

Słowa kluczowe: kapusta kiszona, soczewica

5
0
Would love your thoughts, please comment.x