Drukuj

Danie z fasolki szparagowej, ziemniaków i cukinii

danie z fasolki szparagowej, ziemniaków i cukinii
Powiększ

Składniki

56 ziemniaków średniej wielkości
4050 sztuk fasolki szparagowej żółtej lub zielonej
1 cukinia (15-20 cm dł.)
1 ząbek czosnku
23 łyżki pasty z wędzoną papryką Le Papu lub ajwaru
oliwa
sól i pieprz
płatki migdałowe

Przygotowanie

  1. Fasolkę szparagową pozbawić końcówek i ugotować w wodzie lub na parze. Odstawić do ostygnięcia.
  2. Ziemniaki obrać i również ugotować w wodzie lub na parze. Odstawić do ostygnięcia.
  3. Cukinię przekroić wzdłuż na pół, a potem na plasterki grubości około 0,5 cm.
  4. Podsmażyć na patelni z odrobiną oliwy z dwóch stron, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć jeszcze około 2-3 minut. Odstawić do ostygnięcia.
  5. Ugotowane ziemniaki pokroić w ćwiartki lub ósemki, fasolkę szparagową pokroić w mniejsze kawałki i wrzucić wszystko do miski.
  6. Dodać cukinię, pastę z wędzoną papryką lub ajwar. Całość delikatnie wymieszać.
  7. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  8. Posypać lekko podprażonymi płatkami migdałowymi.

Notatki

Słowa kluczowe: fasolka szparagowa, ziemniaki, cukinia

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x