fbpx Drukuj

Kapusta z grochem i suszonymi pomidorami

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Składniki

Powiększ

2 duże cebule
500 g kapusty kiszonej
1 szklanka pełna po sam brzeg grochu w połówkach
1/2 szklanki posiekanych drobno suszonych pomidorów z zalewy (opcjonalnie)
1 łyżeczka otartego majeranku
1/41/2 łyżeczki mielonego kminku
2 liście laurowe
3 kulki ziela angielskiego
2 kulki jałowca
pieprz
sól
oliwa z oliwek

Przygotowanie

  1. Groch zalać wrzątkiem i odstawić na 30 minut. Po tym czasie odcedzić go, wsypać do garnka, zalać świeżą wodą i gotować do momentu aż będzie miękki. Na koniec groch należy posolić.
  2. Kapustę kiszoną posiekać na mniejsze części. Jeśli jest bardzo kwaśna, przepłukać ją pod bieżącą wodą.
  3. Następnie włożyć do garnka i zalać szklanką wrzątku. Dodać liście laurowe, kulki ziela angielskiego i jałowca, dusić około 30 minut od czasu do czasu mieszając. Gdyby była taka potrzeba, można dolać jeszcze nieco wody.
  4. Cebulę obrać, drobno posiekać i podsmażyć na złoty kolor w dużym garnku na 3 łyżkach oliwy.
  5. Następnie dodać suszone pomidory, groch i kapustę.
  6. Całość wymieszać i dusić około 5 minut. W razie potrzeby można dolać nieco wody.
  7. Na koniec dodać jeszcze majeranek, kminek, sól i pieprz, wymieszać

Słowa kluczowe: kiszona kapusta, groch

2
0
Would love your thoughts, please comment.x