Drukuj

Jaglane tiramisu w pucharkach

jaglane tiramisu
Powiększ

Składniki

Spód:
1 szklanka suszonych daktyli
1/2 szklanki mocnej kawy espresso
3 łyżki likieru aamaretto
1/2 szklanki orzechów włoskich lub laskowych
1/2 szklanki migdałów
2 łyżeczki drobno zmielonej kawy

Krem jaglany:
1/2 szklanki orzechów nerkowca
sok z 1 cytryny
1/2 szklanki kaszy jaglanej
590 ml mleka waniliowego (ja użyłam sojowego Alpro, z cukrem)
4 łyżki soku z cytryny
2 łyżki syropu klonowego lub innego słodzidła (lub więcej, według gustu)
kakao lub starta gorzka czekolada

Przygotowanie

Spód:

  1. Orzechy nerkowca namoczyć w gorącej wodzie z sokiem z 1 cytryny przez około 1 godzinę.
  2. Daktyle namoczyć w gorącej kawie przez około 1 godzinę, muszą być mięciutkie.
  3. Gdy kawa ostygnie dolać do niej amaretto.
  4. Orzechy i migdały zmiksować w malakserze z ostrzem S na piasek, dodać mieloną kawę i jeszcze raz wymieszać.
  5. Następnie dodać odciśnięte z kawy mięciutkie daktyle i jeszcze raz zmiksować. Gdyby  masa była za sucha można dodać do niej nieco kawy z amaretto.
  6. Masę przełożyć do pucharków lub małych słoiczków i rozprowadzić po całym dnie tworząc warstwę o grubości około 1 cm, odstawić do lodówki.

Krem:

  1. Kasze jaglaną przepłukać pod bieżącą wodą. Wsypać do rondelka i zalać dwiema szklankami mleka waniliowego (500 ml).
  2. Gotować pod przykryciem do momentu aż kasza całkowicie wchłonie mleko.
  3. Ciepłą kaszę przełożyć do blendera, dodać odciśnięte z wody orzechy nerkowca, pozostałe mleko (90 ml), sok z cytryny (4 łyżki) i syrop klonowy lub inne słodzidło.
  4. Całość zmiksować na gładką masę.Następnie przelać ją do pucharków lub słoiczków na orzechowo-daktylowy spód.
  5. Gdy ostygnie, przykryć folią spożywczą, talerzykiem lub zakręcić przykrywą i wstawić do lodówki na kilka godzina, najlepiej na noc.
  6. Przed podaniem wierzch posypać kakao lub starą czekoladą.

Notatki

  1. Jeśli nie masz mleka waniliowego lub chcesz, żeby krem jaglany był bardziej waniliowy możesz dodać do niego kilka kropel ekstraktu z wanilii, mieloną wanilię lub cukier waniliowy z prawdziwą wanilią.
  2. Jeśli chcesz, żeby krem jaglany nie zawierał cukru, użyj niesłodzonego mleka i posłodź krem ksylitolem czy erytrytolem.
  3. Ważne aby kaszę jaglaną i orzechy nerkowca zmiksować na zupełnie gładki krem.
  4. Można użyć do tego blendera kielichowego, malaksera lub blendara ręcznego o dużej mocy.
  5. Jeśli chcecie ponimąć orzechy nerkowca, zastąpcie je dodatkową ilością kaszy jaglanej i dodajcie jeszcze 1-2 łyżki oleju o neutralnym smaku.

Słowa kluczowe: jaglane tiramisu

3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x