fbpx Drukuj

Zupa warzywna z pesto

zupa warzywna z pesto

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Składniki

Powiększ

1 cebula

1 ząbek czosnku

1 łodyga selera naciowego

2 marchewki

3 ziemniaki

1 kalarepa

1 cukinia

300 g zielonej fasolki szparagowej

400 g ugotowanego i obranego bobu

  1. 1,5 l dobrej jakości wody ( w zależności od upodobań wody można dać troszkę więcej lub mniej)

sól

 

Pesto:

20 g świeżej bazyli

1dyży ząbek czosnku

3-4 łyżki oily z oliwek extra virgin

Przygotowanie

W garnku rozgrzać oliwę, dodać drobno pokrojoną cebulę i czosnek.

Dusić około 5 minut, od czasu do czasu mieszając.

Następnie dodać pokrojony drobno seler oraz marchewkę i całość dusić jeszcze przez następne 5 minut.

Po tym czasie do warzyw wlać gorącą wodę i dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, kalarepę i fasolkę szparagową.

Gotować pod przykryciem, na małym ogniu przez około 5 minut.

Następnie dodać pokrojoną w kostkę (bez gniazda nasiennego) cukinię i przyprawić do smaku solą.

Gotować pod przykryciem, do momentu, aż warzywa będą miękkie (ok. 25 minut).

 

Pesto:

Aby zrobić pesto, należy wszystkie podane składniki zmiksować na gładką pastę.

Zupę ściągnąć z ognia, dodać bób i doprawić jedną łyżką pesto.

Resztę postawić w oddzielnym naczyniu i dodawać według uznania.

Notatki

(przepis troszkę zmodyfikowany, na podst. przepisu z książki Z kuchennej półeczki. Zupy.

 

Słowa kluczowe: Zielona zupa warzywna z bazyliowym pesto

3
0
Would love your thoughts, please comment.x