1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łodyga selera naciowego
2 marchewki
3 ziemniaki
1 kalarepa
1 cukinia
300 g zielonej fasolki szparagowej
400 g ugotowanego i obranego bobu
sól
Pesto:
20 g świeżej bazyli
1dyży ząbek czosnku
3-4 łyżki oily z oliwek extra virgin
W garnku rozgrzać oliwę, dodać drobno pokrojoną cebulę i czosnek.
Dusić około 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
Następnie dodać pokrojony drobno seler oraz marchewkę i całość dusić jeszcze przez następne 5 minut.
Po tym czasie do warzyw wlać gorącą wodę i dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, kalarepę i fasolkę szparagową.
Gotować pod przykryciem, na małym ogniu przez około 5 minut.
Następnie dodać pokrojoną w kostkę (bez gniazda nasiennego) cukinię i przyprawić do smaku solą.
Gotować pod przykryciem, do momentu, aż warzywa będą miękkie (ok. 25 minut).
Pesto:
Aby zrobić pesto, należy wszystkie podane składniki zmiksować na gładką pastę.
Zupę ściągnąć z ognia, dodać bób i doprawić jedną łyżką pesto.
Resztę postawić w oddzielnym naczyniu i dodawać według uznania.
(przepis troszkę zmodyfikowany, na podst. przepisu z książki Z kuchennej półeczki. Zupy.
Słowa kluczowe: Zielona zupa warzywna z bazyliowym pesto
Find it online: https://ammniam.pl/zupa-warzywna-pesto/