Zupa porowo-brukselkowa z masłem orzechowym i musztardą
Autor:Magda
Porcja:41x
Powiększ
Składniki
300 g pora (tylko jasna część) 300 g brukselki 1 szklanka ugotowanej wcześnie kaszy jaglanej 2 łyżki masła z orzechów ziemnych 1 płaska łyżeczka musztardy sarepskiej 1 łyżka soku z cytryny
sól
pieprz
olej rzepakowy lub oliwa
Przygotowanie
Przygotowanie:
Pora pokroić w kostkę i zeszklić w dużym garnku na oliwie lub oleju rzepakowym.
Następnie dodać pokrojoną w ćwiartki brukselkę, podsmażyć około 5 minut i całość zalać 1 litrem wrzątku.
Gotować do momentu aż brukselka będzie miękka, ale nie rozgotowana, około 6- 10 minut.
Potem dodać ugotowaną kaszę jaglaną, masło orzechowe, musztardę i całość zmiksować blenderem ręcznym tzw. żyrafą na gładki krem.
Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
W razie potrzeby, gdyby zupa była za gęsta, dolać więcej wody.
Podawać z grzankami, ugotowaną soczewicą lub ciecierzycą i ulubioną zieleniną (natką, koperkiem, jarmużem).
Notatki
Jeśli korzystacie z suchej kaszy jaglanej należy 1/3 szklanki tej kaszy wrzucić do garnka z podsmażonym porem, zalać wrzątkiem (1l), gotować około 5 minut, a potem dorzucić brukselkę i gotować następne około 6-10 minut. Dalej postępować jak wyżej.
Zupę można przygotować też na bulionie warzywnym.
Ugotowaną soczewicę można skropić sokiem z cytryny i posypać suszonym czosnkiem.
Jeśli macie ochotę podać tę zupę z jarmużem, najlepiej posiekać go, a następnie chwilę poddusić na patelni z odrobiną czosnku i oliwy, a na koniec posolić i posypać płatkami drożdżowymi.