fbpx Drukuj

Zupa porowo-brukselkowa z masłem orzechowym i musztardą

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Składniki

Powiększ

300 g pora (tylko jasna część)
300 g brukselki
1 szklanka ugotowanej wcześnie kaszy jaglanej
2 łyżki masła z orzechów ziemnych
1 płaska łyżeczka musztardy sarepskiej
1 łyżka soku z cytryny
sól
pieprz
olej rzepakowy lub oliwa

Przygotowanie

Przygotowanie:

  1. Pora pokroić w kostkę i zeszklić w dużym garnku na oliwie lub oleju rzepakowym.
  2. Następnie dodać pokrojoną w ćwiartki brukselkę, podsmażyć około 5 minut i całość zalać 1 litrem wrzątku.
  3. Gotować do momentu aż brukselka będzie miękka, ale nie rozgotowana, około 6- 10 minut.
  4. Potem dodać ugotowaną kaszę jaglaną, masło orzechowe, musztardę i całość zmiksować blenderem ręcznym tzw. żyrafą na gładki krem.
  5. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  6. W razie potrzeby, gdyby zupa była za gęsta, dolać więcej wody.
  7. Podawać z grzankami, ugotowaną soczewicą lub ciecierzycą i ulubioną zieleniną (natką, koperkiem, jarmużem).

Notatki

  1. Jeśli korzystacie z suchej kaszy jaglanej należy 1/3 szklanki tej kaszy wrzucić do garnka z podsmażonym porem, zalać wrzątkiem (1l), gotować około 5 minut, a potem dorzucić brukselkę i gotować następne około 6-10 minut. Dalej postępować jak wyżej.
  2. Zupę można przygotować też na bulionie warzywnym.
  3. Ugotowaną soczewicę można skropić sokiem z cytryny i posypać suszonym czosnkiem.
  4. Jeśli macie ochotę podać tę zupę z jarmużem, najlepiej posiekać go, a następnie chwilę poddusić na patelni z odrobiną czosnku i oliwy, a na koniec posolić i posypać płatkami drożdżowymi.

Słowa kluczowe: por, brukselka

6
0
Would love your thoughts, please comment.x