Zupa porowo-brukselkowa z masłem orzechowym i musztardą
Znów mam dla was przepis na zupę, bo zima to przecież najlepszy czas na talerz gorącej zupy, prawda ? Niby banalna, a jednak dzięki dwóm składnikom – musztardzie i masłu orzechowemu zupa ma wyjątkowy, niepowtarzalny smak.
Jest prosta i szybka do przygotowania. Najważniejszą rzeczą jest nie rozgotować brukselki, tylko ugotować ją tak, aby była miękka i miała ładny zielony kolor. Można podać ją z grzankami, ulubionymi orzechami czy nasionami albo strączkami. Na koniec posypać natką, koperkiem albo podać z podduszonym jarmużem czy szpinakiem. Pycha !
Zupa porowo-brukselkowa z masłem orzechowym i musztardą
- Porcja: 4 1x
Składniki
300 g pora (tylko jasna część)
300 g brukselki
1 szklanka ugotowanej wcześnie kaszy jaglanej
2 łyżki masła z orzechów ziemnych
1 płaska łyżeczka musztardy sarepskiej
1 łyżka soku z cytryny
sól
pieprz
olej rzepakowy lub oliwa
Przygotowanie
Przygotowanie:
- Pora pokroić w kostkę i zeszklić w dużym garnku na oliwie lub oleju rzepakowym.
- Następnie dodać pokrojoną w ćwiartki brukselkę, podsmażyć około 5 minut i całość zalać 1 litrem wrzątku.
- Gotować do momentu aż brukselka będzie miękka, ale nie rozgotowana, około 6- 10 minut.
- Potem dodać ugotowaną kaszę jaglaną, masło orzechowe, musztardę i całość zmiksować blenderem ręcznym tzw. żyrafą na gładki krem.
- Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
- W razie potrzeby, gdyby zupa była za gęsta, dolać więcej wody.
- Podawać z grzankami, ugotowaną soczewicą lub ciecierzycą i ulubioną zieleniną (natką, koperkiem, jarmużem).
Notatki
- Jeśli korzystacie z suchej kaszy jaglanej należy 1/3 szklanki tej kaszy wrzucić do garnka z podsmażonym porem, zalać wrzątkiem (1l), gotować około 5 minut, a potem dorzucić brukselkę i gotować następne około 6-10 minut. Dalej postępować jak wyżej.
- Zupę można przygotować też na bulionie warzywnym.
- Ugotowaną soczewicę można skropić sokiem z cytryny i posypać suszonym czosnkiem.
- Jeśli macie ochotę podać tę zupę z jarmużem, najlepiej posiekać go, a następnie chwilę poddusić na patelni z odrobiną czosnku i oliwy, a na koniec posolić i posypać płatkami drożdżowymi.
Słowa kluczowe: por, brukselka
Zupy uwielbiam, a ta będzie mi smakować na bank i fakt zimą zupy są niezbędne
Alu, mam nadzieję, że będzie Ci smakować. Jak zrobisz koniecznie daj znać 🙂
Dziękuję za ten przepis, na pewno ugotuję ten krem; poza codziennym szukaniem inspiracji/ pomysłów kulinarnych, jestem znowu wyczulona na przepisy z produktów zawierających żelazo – regularnym zmartwieniem jest 'sklonnosc’ do anemii mojego 4-latka. Brukselka, w dodatku zmiksowana – jak znalazł! 🙂
Pozdrawiam
Super. Koniecznie daj znać czy zupa smakowała 🙂
A dlaczego tylko jasna część pora się nadaje?
Jasna część jest po prostu delikatniejsza w smaku, ale generalnie jak dodasz ciemną część to też będzie okej.
Czym można zastąpić brukselkę? Kapustą????