Zielona zupa warzywna z bazyliowym pesto

Dzisiaj przepis na bardzo prostą i lekką zupę warzywną z pesto. W roli głównej zielone warzywa: bób, fasolka szparagowa, cukinia i kalarepa.

Mówi się, że dzieci nie lubią warzyw, a szczególnie tych zielonych, ze względu na kolor i smak. Mój Synek chętnie je warzywa, te zielone w szczególności: brokuły, szpinak, bób. Nie muszę nic przemycać, ani kombinować. Ostatnio co prawda tworzymy różne warzywne dzieła (np. pociąg z kalarepy i marchewki), ale to tylko forma zabawy podczas wspólnego gotowania obiadu, czy kolacji :-)

Bardzo często warzywa jemy po prostu ugotowane na parze lub w małej ilości wody, z odrobiną oliwy lub masła, ewentualnie z jakąś posypką z pestek słonecznika, dyni, sezamu lub jakiś orzechów. Pycha! Cóż chcieć więcej?:)

A, że lubimy zupy to i one goszczą na naszym stole, zawsze z dużą ilością warzyw.

Dzisiaj zupa zielona. Bardzo prosta… w smaku i w przygotowaniu.

Zielona zupa warzywna z bazyliowym pesto

Drukuj przepis

Składniki

  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 2 marchewki
  • 3 ziemniaki
  • 1 kalarepa
  • 1 cukinia
  • 300 g zielonej fasolki szparagowej
  • 400 g ugotowanego i obranego bobu
  • ok. 1,5 l dobrej jakości wody ( w zależności od upodobań wody można dać troszkę więcej lub mniej)
  • sól
  • Pesto:
  • 20 g świeżej bazyli
  • 1dyży ząbek czosnku
  • 3-4 łyżki oily z oliwek extra virgin

Przygotowanie

1

W garnku rozgrzać oliwę, dodać drobno pokrojoną cebulę i czosnek.

2

Dusić około 5 minut, od czasu do czasu mieszając.

3

Następnie dodać pokrojony drobno seler oraz marchewkę i całość dusić jeszcze przez następne 5 minut.

4

Po tym czasie do warzyw wlać gorącą wodę i dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, kalarepę i fasolkę szparagową.

5

Gotować pod przykryciem, na małym ogniu przez około 5 minut.

6

Następnie dodać pokrojoną w kostkę (bez gniazda nasiennego) cukinię i przyprawić do smaku solą.

7

Gotować pod przykryciem, do momentu, aż warzywa będą miękkie (ok. 25 minut).

8

Pesto:

9

Aby zrobić pesto, należy wszystkie podane składniki zmiksować na gładką pastę.

10

Zupę ściągnąć z ognia, dodać bób i doprawić jedną łyżką pesto.

11

Resztę postawić w oddzielnym naczyniu i dodawać według uznania.

Notatki

(przepis troszkę zmodyfikowany, na podst. przepisu z książki Z kuchennej półeczki. Zupy.)

Zupa dla maluszka po 12 m.ż. Bez soli i ewentualnie z bardziej rozdrobnionymi warzywami dla maluszka po 10 m.ż
Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie. Podając dziecku nowe danie,zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek.

 

Spróbuj również

  • pyszna zieleń.

  • Już drugi raz gotuję tę zupkę:) Podchodziłam do niej sceptycznie, ale jest naprawdę smaczna, zwłaszcza jak się doda pesto! Więcej takich przepisów proszę:)

  • Pingback: Pasta z bobu i awokado | Ammniam()