fbpx Drukuj

Zapiekanka pieczarkowo-soczewicowa z ziemniacznym purée

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Składniki

Powiększ

2 cebule
500 g pieczarek
1/2 szklanki zielonej lub brązowej soczewicy
1/2 łyżeczki tymianku
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka sosu sojowego
910 ziemniaków średniej wielkości
2 łyżki oliwy
23 łyżki niesłodzonego mleka sojowego
sól
pieprz
koperek

Przygotowanie

  1. Soczewicę namoczyć w wodzie z sokiem z cytryny na 15 minut, a następnie ugotować w 1,5 szklanki wody.
  2. W międzyczasie obrać, posiekać w kosteczkę cebule i zeszklić na oliwie.
  3. Następnie dodać do niej pokrojone w plasterki pieczarki wraz z trzonkami i podsmażyć na złoty kolor. Dodać sól, sos sojowy i pozostałe przyprawy i smażyć jeszcze około 5 minut.
  4. Następnie dodać ugotowaną soczewicę i wszystko dokładnie wymieszać. Odstawić z ognia.
  5. Ziemniaki obrać i ugotować. Jeszcze ciepłe ugnieść na purée z 2 łyżkami oliwy i mlekiem sojowym, posolić do smaku.
  6. Na dnie żaroodpornego naczynia wyłożyć soczewicę z pieczarkami rozprowadzając ją równo po całej powierzchni.
  7. Na wierzchu położyć ziemniaczane purée. Naczynie włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piec około 20-30 minut.
  8. Wyjąć z piekarnika, chwilę odczekać. Posypać koperkiem i posiekanymi orzechami włoskimi.

Notatki

Koperek można zamienić na natkę pietruszki.

9
0
Would love your thoughts, please comment.x