fbpx Drukuj

Zapiekanka brokułowo-fasolowa

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Składniki

Powiększ

1 brokuł (około 300-350 g)+ 1 średnia różyczka do podania
1 szklanka ugotowanej wcześniej białej drobnej fasoli

Ser z ziemniaków:
4 ziemniaki ( 280 g)
1 marchewka (90 g)
1 duża cebula
56 łyżek płatków drożdżowych
1 1/2 łyżeczki słodkiej papryki wędzonej
67 łyżek wody z ugotowanych ziemniaków i marchewki
12 łyżki oleju o neutralnym smaku (np. kokosowego)
sól

Do podania: natka pietruszki, koperek, orzechy, posiekany drobno surowy brokuł.

Przygotowanie

  1. Marchewkę obrać, pokroić w 0,5 cm plasterki i wrzucić do garnka z wrzącą wodą. Następnie obrać ziemniaki, umyć i włożyć do garnka z marchewką. Gotować do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
  2. W międzyczasie obrać cebulę, posiekać w kostkę i przysmażyć na patelni na 1 łyżce oleju lub oliwy.
  3. Następnie do blendera włożyć ugotowane ziemniaki i marchewkę, podsmażoną cebulę i pozostałe składniki. Zmiksować na gładko. Doprawić do smaku solą. Gotowy ser przelać do miseczki.
  4. Brokuł podzielić na różyczki wielkości dużego orzecha włoskiego, włożyć do garnka, zalać wrzątkiem i gotować około 3-4 minut (licząc od momentu zagotowania wody), na końcu posolić.
  5. Następnie brokuły odcedzić i przelać zimną wodą, Różyczki podzielić na nieco mniejsze części, a łodyżki pokroić na małe kawałki.
  6. Tak przygotowane brokuły wymieszać z fasolą, a następnie z 1 szklanką sera z ziemniaka. W razie potrzeby jeszcze nieco posolić. Wymieszać delikatnie i przełożyć do formy do pieczenia i równiutko rozprowadzić na całej jej powierzchni.
  7. Na koniec resztę sera wyłożyć na wierzchu i rozprowadzić.
  8. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec około 20-25 minut. Po tym czasie, zapiekankę wyjąć z piekarnika i odstawić na 5 minut.
  9. Wierzch posypać drobno startym surowym brokułem, posiekanym koperkiem lub natką pietruszki i ulubionymi posiekanymi orzechami np. włoskimi

Notatki

Wersja dla zapracowanych – ugotowane brokuły wymieszać z fasolą i polać ciepłym serem z ziemniaka.
Ser z ziemniaków można przechowywać w lodówce przez kilka dni. Jego smak można zaostrzyć ząbkiem czosnku, ostrą papryką czy pieprzem.

Słowa kluczowe: brokuły, fasola, ziemniaki

11
0
Would love your thoughts, please comment.x