fbpx Drukuj

Szarlotka bez pieczenia z bitą śmietaną i migdałami

szarlotka bez pieczenia

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Składniki

Powiększ

Spód:
1 1/3 szklanki płatków jaglanych
2/3 szklanki płatków migdałowych (60 g)
3 łyżki kakao
2 szklanki daktyli suszonych (200g)
2 łyżki oleju kokosowego w temperaturze pokojowej

Nadzienie:
6 jabłek (1050 g)
2 łyżki ksylitolu, cukru lub innego słodzidła
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki mielonej wanilii
1,5 łyżeczki agaru + 3 łyżki wody

Wierzch:
Tłuste mleko kokosowe schłodzone w lodówce przez minimum 24 h
3 łyżki ksylitolu lub cukru
lekko podprażone płatki migdałowe ok. 50 g

Przygotowanie

  1. Daktyle włożyć do miski i zalać gorącą wodą, odstawić na 5 – 10 minut aż zmiękną.
  2. Płatki jaglane i migdałowe zmielić w blenderze z ostrzem S na mąkę, dodać, kakao i odcedzone dokładnie z wody daktyle i olej kokosowy.
  3. Całość zmiksować, tak aby powstała gliniasta, zwarta masa.
  4. Tak przygotowane ciasto przełożyć na blachę do tarty z wyjmowanym dnem (o średnicy 25 cm) i za pomocą rąk rozprowadzić je równomiernie na całej powierzchni, dociskając do dna i formując wyższe brzegi.
  5. Tak przygotowany spód wstawić do lodówki.
  6. A w tym czasie przygotować nadzienie.
  7. Jabłka obrać i pokroić w średnią kostkę. Włożyć do garnka, dodać cynamon, ksylitol i wymieszać.
  8. Garnek postawić na ogień, dodać dwie łyżki wody i gotować na małym ogniu pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. Gdy jabłka są już miękkie, a część z nich się rozpadła, należy dodać do nich agar rozmieszany wcześniej z 3 łyżkami zimnej wody.
  9. Całość dokładnie wymieszać i gotować jeszcze około 1 minuty. Następnie tak przygotowane jabłka przełożyć na spód ciasta, równomiernie rozprowadzić i zostawić do ostygnięcia.
  10. Mleko kokosowe schłodzone przez minimum 24 h w lodówce wyjąć z puszki (bez wody) i ubić na śmietanę, dosłodzić do smaku 3 łyżkami ksylitolu i jeszcze raz wymieszać.
  11. Tak przygotowaną śmietanę rozprowadzić na całej powierzchni ciasta. Jej wierzch posypać lekko podprażonymi migdałami.
  12. Ciasto wstawić do lodówki na 1-2 godziny.

Słowa kluczowe: daktyle, jabłka,

11
0
Would love your thoughts, please comment.x