Sałatka z pomidorami, awokado i morelami

Kto zagląda na Am mniam pewnie wie, że uwielbiamy sałatki. Ich cechą charakterystyczną jest prostota i dressingowy minimalizm. Na blogu była już  m.in. sałatka meksykańska z fasolą i papryką, sałatka z pomidorami i fasolką szparagową, czy  brokułowa z ziemniakami. Dzisiaj zapraszam Was na kolejną – tym razem z soczystymi pomidorami, maślanym awokado i słodkimi morelami.

Lubię podawać ją na listkach sałaty, morele zamieniać na mango lub brzoskwinie, kolendrę na bazylię lub miętę, a dla pikantności dodać nieco papryczki jalapeno. Zachęcam Was do eksperymentowania i tworzenia własnych wersji. Koniecznie dajcie znać, czy Wam smakowała :-)

salsapomodoro1

Sałatka z pomidorami, awokado i morelami

Składniki:
10 – 15 pomidorków koktajlowych,
1 awokado,
1/2 czerwonej cebuli,
2-3 morele,
sok z limonki,
świeża kolendra
kilka listków sałaty rzymskiej,
szczypta soli.

Pomidorki pokroić w połówki, obrane awokado, morele i cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Wszystko razem wymieszać. Doprawić do smaku solą, sokiem z limonki i posiekaną kolendrą. Podawać na listkach sałaty rzymskiej.

Smacznego !

Danie dla maluszka po 18 m.ż.
Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie.
Podając dziecku nowe danie,zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek. E. Lorenc.

Spróbuj również

Dodaj komentarz

avatar
  Powiadomienia  
Powiadom o