300 g makaronu tagliatelle (wstążki) razowy orkiszowy (bezjajeczny),
1 duża, długa marchewka,
1 szklanka ciecierzycy ugotowanej w bulionie warzywnym,
400 g pomidorów ze słoika lub świeżych pomidorów (w sezonie),
2 ząbki czosnku,
2 łyżeczki oliwy z oliwek,
sok ze świeżych jabłek,
natka pietruszki lub bazylia,
orzechy brazylijskie, włoskie lub pistacje niesolone,
sól.
(3-4 porcje)
Danie dla maluszków po 16 m.ż. Bez orzechów po 12 m.ż.
Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie. Podając dziecku nowe danie, zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek. E. Lorenc, dietetyk.
Słowa kluczowe: Razowe tagliatelle ciecierzyca sos pomidorowy