fbpx Drukuj

Razowe tagliatelle z ciecierzycą w sosie pomidorowym

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Składniki

Powiększ

300 g  makaronu tagliatelle (wstążki) razowy orkiszowy (bezjajeczny),
1 duża, długa marchewka,
1 szklanka ciecierzycy ugotowanej w bulionie warzywnym,
400 g pomidorów ze słoika lub świeżych pomidorów (w sezonie),
2 ząbki czosnku,
2 łyżeczki oliwy z oliwek,
sok ze świeżych jabłek,
natka pietruszki lub bazylia,
orzechy brazylijskie, włoskie lub pistacje niesolone,
sól.

Przygotowanie

  1. Marchew obrać.
  2. Za pomocą obieraczki do warzyw wyciąć z niej długie wstążki, które następnie należy ugotować al dente na parze lub w małej ilości wody.
  3. W międzyczasie na rozgrzaną patelnię wlać oliwę, dodać czosnek, ciecierzycę i chwilę smażyć, aż czosnek puści aromat (trzeba uważać, aby się nie spalił).
  4. Po chwili dodać pokrojone drobno pomidory i dusić na małym ogniu, aż pomidory się rozpadną.
  5. Gdy pomidory są kwaśne, można dodać do sosu ciut soku jabłkowego lub trochę startego jabłka.
  6. W międzyczasie ugotować makaron.
  7. Sos doprawić solą i zdjąć z ognia.
  8. Dodać posiekaną natkę lub bazylię wymieszać.
  9. Do sosu dodać ugotowany al dente makaron i marchewkowe wstążki.
  10. Wszystko delikatnie wymieszać.
  11. Posypać startymi orzechami.

Notatki

(3-4 porcje)

Danie dla maluszków po 16 m.ż. Bez  orzechów po 12 m.ż.

Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie. Podając dziecku nowe danie, zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek. E. Lorenc, dietetyk.

Słowa kluczowe: Razowe tagliatelle ciecierzyca sos pomidorowy

5
0
Would love your thoughts, please comment.x