fbpx Drukuj

Wyśmienita raw gryczanka z duszonymi gruszkami i pestkami granatu

gryczanka

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Składniki

Powiększ

1 szklanka niepalonej kaszy gryczanej
1/2 szklanki orzechów włoskich
1/2 banana2-3 łyżki karobu lub kakao
3/4 szklanki ulubionego mleka roślinnego
daktyle, rodzynki, syrop daktylowy lub klonowy do smaku
1/2 łyżeczki mielonej wanilii lub ziarenka z jednej laski wanilii
1/2 łyżeczki kardamonu, lub więcej do smaku
1/2 łyżeczki cynamonu lub więcej do smaku
szczypta soli

Dodatki: lekko podduszone lub grillowane gruszki lub jabłka, pestki granatu

Przygotowanie

  1. Kasze gryczaną wraz z orzechami włoskimi namoczyć na noc w wodzie.
  2. Rano wodę wylać, a kaszę i orzechy dokładnie przepłukać pod bieżącą wodą (kasza będzie pokryta śluzem, którego trzeba się pozbyć), a następnie wrzucić do blendera wraz z bananem, karobem, mlekiem roślinnym, przyprawami i zmiksować na gładko.
  3. Dosłodzić do smaku daktylami, rodzynkami lub syropem klonowym.
  4. Następnie masę przelać do miseczek lub szklaneczek, na wierzchu poukładać podduszone gruszki ( ciepłe lub zimne) i pestki granatu. Od razu pałaszować.

Notatki

Zamiast orzechów włoskich można użyć innych orzechów np. laskowych lub zmienić je  ok dwie łyżki masła orzechowego np. z orzechów laskowych lub migdałów.

21
0
Would love your thoughts, please comment.x