fbpx Drukuj

Przepyszna gorąca czekolada daktylowa

czekolada daktylowa

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Składniki

Powiększ

1 szklanka daktyli
2 szklanki mleka roślinnego
1 łyżka masła migdałowego lub z orzechów laskowych
23 łyżki kakao
cynamon, wanilia, kardamon, chilli, przyprawa piernikowa
szczypta soli

Przygotowanie

  1. Daktyle zalać wodą, tak aby wszystkie je przykryła i odstawić np. na noc.
  2. Rano daktyle i wodę w której się moczyły zmiksować w blenderze z pozostałymi składnikami na gęsty, aksamitny, jednolity napój.
  3. Przelać do garnuszka, dodać przyprawy, wymieszać i zagotować, od czasu do czasu jeszcze mieszając.
  4. Przelać do kubków i podać.

Notatki

  1. Zamiast kakao, można użyć karobu.
  2. Jeśli wolisz mniej słodką czekoladę dodaj mniej daktyli.

Słowa kluczowe: daktyle, kakao

33
0
Would love your thoughts, please comment.x