Powidła śliwkowe bez cukru

Dzisiaj przepis na powidła śliwkowe  z daktylami i czekoladową nutką bez cukru.

Kończy się lato i powoli nadchodzi jesień. Czas zapełnić spiżarnię, żeby przetrwać zimę.

Moja pierwsza tegoroczna propozycja to powidła z węgierek. Zamiast cukru daktyle, które oprócz tego, że czynią powidła słodkimi, wzbogacają je także o błonnik, magnez, potas, żelazo i antyoksydanty. Samo zdrowie !


Powidła śliwkowe

Danie dla maluszka po 12 m.ż.
Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie.Podając dziecku nowe danie,zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten  posiłek. E. Lorenc, dietetyk.

Składniki:
3 kg śliwek węgierek,
15-20 namoczonych wcześniej daktyli bez pestek,
4-5 łyżeczki kakao lub karobu (opcjonalnie)
1 łyżeczka zmielonych goździków,
1 łyżeczka zmielonej wanilii lub 2 przecięte wzdłuż strąki wanilii (opcjonalnie).

Śliwki umyć i usunąć z nich pestki. Następnie włożyć je do dużego garnka z grubym dnem i postawić na małym ogniu. Gotować około 1 godzinę, od czasu do czasu mieszając (śliwki nie mogą się przypalić). Następnie dodać daktyle, przyprawy i wszystko dokładnie zmiksować za pomocą blendera ręcznego. Z powrotem postawić na ogień i gotować jeszcze około 30 minut. Na koniec dodać kakao lub karob i dokładnie wymieszać. Jeszcze chwilę pogotować. Następnie gotową masę przelać do wyparzonych słoików, zamknąć i pasteryzować około 15 minut.

Smacznego !

Wskazówki:

  1. Aby uzyskać jeszcze bardziej gęstą konsystencję powideł, należy wydłużyć czas ich gotowania.
  2. Jeśli użyjemy strąki wanilii należy je dodać na samym początku gotowania i wyjąć przed miksowaniem powideł.
  3. Ilość daktyli możemy zmienić w zależności od tego, jak słodkie chcemy mieć powidła.
  4. Ilość kakao także można zmienić, aby uzyskać bardziej lub mniej czekoladowy posmak.
  5. Zamiast goździków można dodać cynamon.

Spróbuj również

21
Dodaj komentarz

avatar
16 Comment threads
5 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
13 Comment authors
Magda GembackaJuliannaMagdaMonikaMagdalena Recent comment authors
  Powiadomienia  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
marlena
Gość

przepis wygląda pysznie. mam tylko pytanie – jak zmielić goździki? można je po prostu rozgnieść w moździerzu? czy kupić gotowe mielone? podobnie z mieloną wanilią..

margot
Gość

Z daktylami to jeszcze nie robiłam :)
Piękne zdjecia

ja mielę w młynku takim do kawy (z nazwy) lub rozcieram w moździerzu

whiness
Gość

Bez cukru, za to z kakao. :) Mi się ten pomysł podoba!

adi
Gość

Przepis bardzo zachęcający. Zawsze gdy robie przetwory z mala zawartoscią cukru strach mnie ogarnia, że sie popsują,

A.
Gość

Goździki też można kupić mielone! W zdrowej żywności na przykład.

kasiabo
Gość

kupiłam śliwki, myślę co by tu z nich zrobić pysznego, ale bez cukru, przeglądam fb, a tu ciach! jest przepis :) Dziękuję, biorę się do roboty

Szmaragdowa
Gość

O! To taka rozbudowana wersja mojej śliwtelli:) Te owoce są pyszne. Wspaniała alternatywa.

nastka
Gość

Te powidła są po prostu przepyszne!
Zrobiłam wersję z cynamonem i bez karobu. Ale na pewno w każdej odsłonie będą rewelacyjne! Synek i mąż się zajadają :) Dzięki i czekam na więcej zapraw na zimę :)

margot
Gość

Dziś zaczęłam robić , bo dziś podgotuję ,a jutro dodam resztę składników , zmiksuje itd

margot
Gość

rewelacja , robiłam z moim ukochanym carobem

margot
Gość
ola
Gość
ola

Powidła z węgierek nie wymagają cukru. Nie jestem fanką daktyli ale powidła smażę od kilku lat (jak tylko mama mi się zbuntowała) i nigdy nie dodawałam cukru. Ważne jest żeby węgierki były bardzo dojrzałe. I cała sztuka.

trackback

[…] Taką wersję znalazłam na fantastycznym blogu kulinarnym ze zdrową żywnością, a mianowicie ammniam – polecam. Wystarczy dodać również cynamon czy goździki i mamy fantatyczne artomaty i […]

Ania
Gość
Ania

Super pomysł, ja zawsze dodawałam troszkę cukru, ale z ty już koniec, właśnie je robię wg tego przepisu, korzystam z Pani pomysłów coraz częściej i czekam na więcej. Pozdrawiam :)

Monika
Gość
Monika

zrobiłam….pycha!!!! smak trochę jak śliwka nałęczowska w czekoladzie ;) mój synek i mąż się zajadali więc wsad do naleśników zimową porą będzie przepyszny :) dziękuję po raz kolejny za udany przepis!

Julianna
Gość
Julianna

Ile orientacyjnie wychodzi słoików z Pani przepisu? :)

Magda Gembacka
Gość

Około 3-4 słoiczków :-)