fbpx Drukuj

Placki owsiano-pistacjowe z czereśniami

placki owsiano-pistacjowe z czereśniami

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Składniki

Powiększ

1 banan (100 g po obraniu ze skórki)
1 szklanka mąki owsianej (zmielone płatki owsiane)
1/2 szklanki obranych pistacji
1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
2 łyżki ksylitolu lub syropu klonowego (opcjonalnie)
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
3/4 szklanki mleka roślinnego
1 łyżeczka soku z cytryny
czereśnie bez pestek pokrojone w mniejsze części

Przygotowanie

  1. Pistacje zmielić w młynku na mąkę i przesypać do miski.
  2. Dodać do niej pozostałe suche składniki i wymieszać.
  3. Banana zmiksować z mlekiem i sokiem z cytryny na gładko i przelać do miski z suchymi składnikami.
  4. Całość zmiksować za pomocą miksera na jednolite ciasto, nieco gęstsze niż naleśnikowe.
  5. Na koniec do ciasta dodać pokrojone czereśnie i delikatnie wymieszać.
  6. Na rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu smażyć niewielkie placuszki.
  7. Podawać bez dodatków lub z ulubionym jogurtem.

Słowa kluczowe: placki owsiano-pistacjowe z czereśniami

7
0
Would love your thoughts, please comment.x