fbpx Drukuj

Pieczone placuszki z żółtej cukinii

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Składniki

Powiększ

1 żółta cukinia (długości około 2025 cm),
mała młoda cebula lub pół średniej,
1 duży ząbek czosnku,
1/2 szklanki niesłodzonego mleka sojowego (najlepiej eko),
34 łyżki mąki kukurydzianej,
sól,
koperek (opcjonalnie).

Przygotowanie

  1. Cukinię dokładnie umyć i zetrzeć na grubych oczkach.
  2. Posolić i odstawić na około 15 minut. Po tym czasie dokładnie ją odcisnąć, dodać wyciśnięty ząbek czosnku i startą na drobnych oczkach cebulę.
  3. Następnie dodać mleko i mąkę.
  4. Wymieszać.
  5. Konsystencja masy powinna być podobna do ciasta na placki ziemniaczane.
  6. Na koniec dodać drobno pokrojony koperek, doprawić do smaku solą i ewentualnie ulubionymi przyprawami.
  7. Placuszki upiec  w piekarniku nagrzanym do 190 °C, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Gdy się zetną przewrócić na drugą stronę i piec do momentu, aż lekko się zarumienią.
  9. Podawać z ulubionym dipem czy salsą pomidorową.

Notatki

Wskazówki:

  1. Placki można przygotować również z zieloną cukinią.
    2. Gdyby placuszki nie ścinały się należy dodać ciut więcej mąki kukurydzianej.
    3. Placuszki można doprawić ulubionymi przyprawami np. tymiankiem
    4. Mleko sojowe, można zastąpić innym mlekiem roślinnym.

Danie dla maluszka po 18 m.ż.

Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie. Podając dziecku nowe danie, zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek. E. Lorenc, dietetyk.

Słowa kluczowe: Pieczone placuszki z żółtej cukinii

5
0
Would love your thoughts, please comment.x