Pieczone placuszki z żółtej cukinii
Słoneczne placuszki z żółtej cukinii – bez jajek, laktozy i glutenu.
Rok temu królowały u nas takie oto cukiniowe placuszki, a w tym królują nieco inne. Robię je w wersji z żółtą lub zieloną cukinią. Do tego dip np. z awokado i do tego koniecznie sałatka z pomidorami i mnóstwem zieleniny. Pyszna i prosta propozycja na letnie danie. Lato jest dla nas takie hojne, że nie trzeba za dużo główkować, co przygotować na obiad czy kolację. Obowiązuje jedna zasada: im prościej tym lepiej 🙂
DrukujPieczone placuszki z żółtej cukinii
Składniki
1 żółta cukinia (długości około 20–25 cm),
mała młoda cebula lub pół średniej,
1 duży ząbek czosnku,
1/2 szklanki niesłodzonego mleka sojowego (najlepiej eko),
3–4 łyżki mąki kukurydzianej,
sól,
koperek (opcjonalnie).
Przygotowanie
- Cukinię dokładnie umyć i zetrzeć na grubych oczkach.
- Posolić i odstawić na około 15 minut. Po tym czasie dokładnie ją odcisnąć, dodać wyciśnięty ząbek czosnku i startą na drobnych oczkach cebulę.
- Następnie dodać mleko i mąkę.
- Wymieszać.
- Konsystencja masy powinna być podobna do ciasta na placki ziemniaczane.
- Na koniec dodać drobno pokrojony koperek, doprawić do smaku solą i ewentualnie ulubionymi przyprawami.
- Placuszki upiec w piekarniku nagrzanym do 190 °C, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Gdy się zetną przewrócić na drugą stronę i piec do momentu, aż lekko się zarumienią.
- Podawać z ulubionym dipem czy salsą pomidorową.
Notatki
Wskazówki:
- Placki można przygotować również z zieloną cukinią.
2. Gdyby placuszki nie ścinały się należy dodać ciut więcej mąki kukurydzianej.
3. Placuszki można doprawić ulubionymi przyprawami np. tymiankiem
4. Mleko sojowe, można zastąpić innym mlekiem roślinnym.
Danie dla maluszka po 18 m.ż.
Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie. Podając dziecku nowe danie, zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek. E. Lorenc, dietetyk.
Słowa kluczowe: Pieczone placuszki z żółtej cukinii
trzeba kupić żółta , bo zielona mam aż nadto:D
Świetne te wieżyczki z placuszków
robiłam 🙂
zrobiłam – zjedliśmy
jutro zrobię raz jeszcze, bo cukinii u nas mnoga w tym roku, no i jakoś tak…szukałam przepisu cobyjeszczeztejcukiniipopełnićhmmm…a! wejdziemy na ammniam…
mówisz[myślisz]-masz!
i śliczne foto
i czytałam, że Tobie też pewna pani podkradła przepis i tekst
taaa…
i co tu napisać?
ja czekam na taką książkę Twojego autorstwa – bo i temat wyzwanie a wiedza Twoja w temacie rozległa…
pozdrawiam
Ania
[…] letnich warzyw. Lubię ją w różnych postaciach np. smażoną w cieście naleśnikowym, w formie placuszków, dżemu, albo nadziewaną kaszą gryczaną i kurkami. Do tej pory nie robiłam z niej natomiast […]
Ok,zrobiłam i klapa!!! Nie chcą odstawać od papieru,rwą się, masakra!! Moze robię coś nie tak?? Ktoś mnie oświeci???
Może za mało mąki ?