fbpx Drukuj

Pieczone pieczarki nadziewane zieloną pastą z awokado i szpinakiem

faszerowane pieczarki

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Składniki

Powiększ

68 białych lub brązowych pieczarek
oliwa z oliwek, sól
1 dojrzałe awokado
50 g obranych pistacji
40 g świeżego szpinaku
25 listków świeżej bazylii
1 mały ząbek czosnku
sok z cytryny do smaku
sól

Przygotowanie

  1. Pieczarki umyć, obrać ze skórki kapelusze i pozbyć ich trzonków.
  2. Posmarować kapelusze oliwą z oliwek i natrzeć solą.
  3. Następnie położyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (wierzchem kapelusza do góry) i piec w piekarniku nagrzanym do 180 °C około 20 – 30 minut.
  4. W tym czasie zrobić nadzienie miksując na gładko wszystkie pozostałe składniki, doprawić solą i sokiem z cytryny.
  5. Kapelusze pieczarek wyjąć z piekarnika, wystudzić, a następnie napełnić zielonym nadzieniem.
  6. Całość można jeszcze posypać pokruszonymi pistacjami. Podawać.
13
0
Would love your thoughts, please comment.x