Pasta z czerwonej soczewicy i marchewki – nie tylko na kanapki

Jeśli nie chcecie jeść ciągle słodkich śniadań, albo po prostu nie lubicie, mam dla Was kolejną wytrawną propozycję. Tym razem jest to pasta z czerwonej soczewicy i marchewki z dodatkiem tahini i kminu rzysmkiego, którą można podać na dwa sposoby.

Pierwszy z nich to klasyczne kanapki posmarowane pastą, posypane uprażonym lekko sezamem i posiekaną świeżą kolendrą. Drugi sposób to pasta jako dip podana z górą różnych, surowych warzyw. Prosto, świeżo i kolorowo. Lubię szczególnie wersję drugą. Wszystko skrapiam jeszcze sokiem z cytryny i jem z dodatkiem chleba, ryżu albo jakiejś kaszy.

I co powiecie na takie śniadanko ?


pastams3

 

Pasta z czerwonej soczewicy i marchewki

Drukuj przepis

Składniki

  • 1 szklanka ugotowanej czerwonej soczewicy (około 1/3 szklanki suchej)
  • 1 szklanka nie całkiem gładkiego purée z uduszonych, ugotowanych na parze lub upieczonych marchewek
  • 1-2 łyżeczki jasnej pasty sezamowej tahini
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • szczypta suszonego imbiru
  • szczypta chilli (opcjnalnie)
  • sól do smaku
  • Dodatki:
  • sezam,
  • świeża kolendra.

Przygotowanie

1

Wszystkie składniki wymieszać na niezupełnie gładką pastę. Chyba, że nie lubicie mieć żadnych grudek, wtedy można zmiksować na zupełnie gładko ;)

2

Podawać jako pastę na kanapkach lub w formie dipu z dużą ilością świeżych warzyw.

[mc4wp_form id="7539"]

Spróbuj również

11
Dodaj komentarz

avatar
7 Comment threads
4 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
alexanderkowo.blogspot.comMonika Anna JankowskaMELKAMagda GembackaKatasza Recent comment authors
  Powiadomienia  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Daria.
Gość

świetna pasta! takie smaki lubię, a smarowidła tym bardziej, sprawdzają się idealnie na kanapki do szkoły :)

Margi
Gość
Margi

super, kocham soczewicę, dziś mam pasztet z zielonej a jutro zrobię pastę z czerwonej mniam! Dzięki za kolejną wspaniałą inspirację :)

margot
Gość
margot

świetna i te dwie wersje do podania , Madzia szkoda ,że nie mieszkasz rzut beret od Alci :D

Katasza
Gość
Katasza

Piękne zdjęcie! to z dipem. Kocham takie jedzenie:)!

Magda Gembacka
Gość
Magda Gembacka

Dziękuję :-) Ja też kocham :-)

Magda Gembacka
Gość
Magda Gembacka

Proszę bardzo. Daj znać, czy smakowała :-) Pozdrawiam

Magda Gembacka
Gość
Magda Gembacka

:-) Ala po prostu musisz przyjechać na wycieczkę do Warszawy :-)

Magda Gembacka
Gość
Magda Gembacka

Dokładnie – pasty są idealne do szkoły :-)

MELKA
Gość

Hmm ciekawa propozycja:-) chyba jutro wypróbuję bo właśnie miałam robić pastę ze straczkowych. Udanego wieczoru!

alexanderkowo.blogspot.com
Gość

Fajna propozycja!
alexanderkowo.blogspot.com

Monika Anna Jankowska
Gość
Monika Anna Jankowska

Skusiłam się! Pyszna pasta, wszyscy domownicy zachwyceni smakiem:) Zmieniłam tylko kmin rzymski na czarnuszkę (kminu nie miałam, a czarnuszkę tak).