Owsiane placuszki z jabłkami i cynamonem

Ostatnio to nasze ulubione placki. Robię je na śniadanie i na podwieczorek. Nawet nasz tata bardzo je lubi, choć generalnie nie przepada za słodkościami.

Są przepyszne. Lekko puchate i mięciutkie. Smakują świetnie z różnymi dodatkami np. z duszonym rabarbarem albo syropem klonowym. Bez niczego również są fantastyczne. Znakomite zarówno na ciepło jak i na zimno. Śmiało można zabrać je do szkoły na drugie śniadanie, na piknik albo wycieczkę.

Gdy będziecie je przygotowywać, pamiętajcie, aby banan nie był bardzo dojrzały, bo inaczej będzie wyczuwalny, a nie oto tu chodzi. Królować ma smak jabłek i cynamonu. :-)

Enjoy !

placuszki owsiane z jabłkami

Owsiane placuszki z jabłkami

Drukuj przepis

Składniki

  • 1,5 szklanki mąki owsianej (około 160 g)
  • 1 banan (nie za dojrzały) (około 125 g)
  • 1 szklanka + 2 łyżki mleka roślinnego
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • szczypta zmielonej gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki ksylitolu lub syropu klonowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 jabłka, obrane i pokrojone w cienkie plasterki

Przygotowanie

1

Banana zmiksować z mlekiem na gładko, dodać mąkę owsianą, sodę i przyprawy. Całość zmiksować do połączenia składników.

2

Na koniec dodać pokrojone cieniutko plasterki jabłek, sok z cytryny i delikatnie wymieszać.

3

Smażyć na rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu na złoty kolor z obu stron.

placuszki owsiane z jabłkami

[mc4wp_form id="7539"]

Spróbuj również

15
Dodaj komentarz

avatar
7 Comment threads
8 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
Magda GembackaKlaraDziewczyny same w domu, czyli nasz jadłospis na 5 dni | MAMORKI.comPatrycjaBeata Recent comment authors
  Powiadomienia  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Daria.
Gość

takie owsiane placuszki uwielbiam, szczególnie z owocami – są proste, pyszne i zdrowe ;) nic dodać, nic ująć! :)

margot
Gość
margot

takie placuszki to ja bym chętnie zjadła , fajne , bardzo fajne

Magda Gembacka
Gość
Magda Gembacka

Dzięki Alcia :-) Pyszne są i mega proste do zrobienia :-)

Magda Gembacka
Gość
Magda Gembacka

Dokładnie. Ja też uwielbiam.

gosia
Gość
gosia

czy banan jest konieczny? czym można go zastąpić?

Magda Gembacka
Gość
Magda Gembacka

Banan zastępuje jajko, jest konieczny. Można go zastąpić jajkiem, albo puree z jabłek lub dyni.

Bietka
Gość
Bietka

Witam,
a w przepisie nie ma inf o proszku do pieczenia..a w inf dotyczących wykonania jest.
To co w koncu z tym proszkiem? :)

Pozdr,
Bietka

Magda Gembacka
Gość
Magda Gembacka

Zaszła pomyłka. Juz poprawiłam. Trzeba dodać tylko sodę, nie proszek do pieczenia :-)

Beata
Gość
Beata

Witam, a jakie mleko roślinne polecasz??

Magda Gembacka
Gość
Magda Gembacka

może być sojowe, z nerkowców, migdałowe :-)

Patrycja
Gość
Patrycja

Zastanawiam się czy mleko kokosowe będzie pasowało do zrobienia takich placuszków?

Magda Gembacka
Gość
Magda Gembacka

Ja lubię połączenie jabłek, cynamonu i kokosa, więc moim zdaniem mleko kokosowe będzie pasowało :)

trackback

[…] Owsiane placuszki z jabłkami i cynamonem […]

Klara
Gość
Klara

a można go zastąpić mielonym siemieniem lnianym ? działa jak jajko

Magda Gembacka
Gość
Magda Gembacka

Można zastąpić, choć ja raczej unikam podgrzewania siemienia lnianego. Zamiast banana można dodać również puree z jabłek lub dynii.