fbpx Drukuj

Orzeźwiający kompot rabarbarowo-jabłkowo-truskawkowy bez cukru

Powiększ

Składniki

7 dużych łodyg rabarbaru
2 duże słodkie jabłka
garść truskawek
laska wanilii
5 ziarenek kardamonu
2 litry wody

Przygotowanie

  1. Rabarbar, jabłka i truskawki umyć i osuszyć.
  2. Następnie odciąć końcówki rabarbaru i pokroić go na 2 – centymetrowe kawałki.
  3. Jabłek nie obierać, pokroić tylko na ósemki. kawałki rabarbaru i jabłek wrzucić do dużego garnka, zalać 2 litrami wody, dodać kardamon i wanilię przekrojoną wzdłuż i postawić na ogień, zagotować.
  4. Zmniejszyć płomień i gotować na małym ogniu około 5-10 minut, aż rabarbar i jabłka będą miękkie.
  5. Zdjąć z ognia, dodać pokrojone w połówki truskawki.
  6. Kompot przelać do dzbanka. Jeśli chcecie można go wcześniej jeszcze odcedzić. Schłodzić.

Słowa kluczowe: rabarbar, jabłka

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x