fbpx Drukuj

Ogórkowe ruloniki z hummusem, marchewką i kolendrą

ogórkowe róloniki z humussem

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Składniki

Powiększ

Na hummus:
2 szklanki ugotowanej, mięciutkiej ciecierzycy,
1/2 szklanki jasnej pasty sezamowej tahini,
12 łyżki soku z cytryny,
1 ząbek czosnku,
sól,
woda (około 2/3 szklanki).
Na ruloniki:
12 długie ogórki,
marchewki pokrojone w małe słupki,
świeże listki kolendry.

Przygotowanie

  1. Ciecierzycę, tahini, czosnek, sok z cytryny, sól i wodę zmiksować na gładki, aksamitny hummus. Nie może być za rzadki, bo wtedy będzie wypływał z ruloników.
  2. Za pomocą łopatki do krojenia sera lub szerokiej obieraczki do warzyw pokroić ogórki wzdłuż na cienkie, długie plastry. Im bliżej środka ogórka tym plastry zaczną mieć więcej pestek, dlatego wtedy nie kroić dalej, ale obrócić ogórka na drugą stronę i dopiero wtedy kontynuować krojenie omijajc w ten sposób pestkowy środek.
  3. Następnie na każdy plaster nałożyć (na 2/3-1/2 długości) warstwę hummusu.
  4. Na niej położyć kilka marchewkowych słupków i kilka listków kolendry.
  5. Zrolować i układać na talerzu.
7
0
Would love your thoughts, please comment.x