fbpx Drukuj

Na śniadanie – zupa migdałowo-ryżowa

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Składniki

Powiększ

3/4 szkl. migdałów,
22,5 szkl. dobrej jakości wody,
1/3 szkl. ryżu brązowego długoziarnistego,
1 łyżeczka mielonej wanilii lub ekstraktu z wanilii, ziarenka z 1 strąka wanilii,
szczypta cynamonu,
szczypta kardamonu,
płatki migdałowe,
syrop klonowy, ksylitol
skórka z pomarańczy i cytryny (opcjonalnie).

Przygotowanie

  1. Wieczorem namoczyć  migdały na około 8 godzin i ugotować na sypko ryż.
  2. Na drugi dzień rano z migdałów odlać wodę, obrać je ze skórki, wrzucić do blendera, zalać dwiema szklankami świeżej wody i chwilę miksować.
  3. Następnie całość przelać przez gęste sito, wyłożone dodatkowo gazą.
  4. Na koniec zebrać gazę i porządnie ją odcisnąć.
  5. Gotowe mleko lekko podgrzać, dodać do niego ryż, cynamon, kardamon i wanilię.
  6. Na koniec dodać masło lub olej, syrop z agawy, płatki migdałowe, skórkę pomarańczową.

Notatki

Wskazówki:

  1. Mleko migdałowe można lekko zagęścić skrobią kuzu*, aby uzyskać konsystencję aksamitnego, rzadkiego budyniu. Do 1 szkl. zimnego mleka należy dodać około 1/2 łyżki kuzu, rozrobić i zagotować ciągle mieszając.
  2. Do zupy można dodać niesierkowane, suszone owoce np. rodzynki, śliwki.
  3. Zamiast ryżu do zupy można dodać komosę ryżową (quanoa).
  4. Masę migdałową, która zostanie po odciśnięciu mleka można wykorzystać jako nadzienie do naleśników lub zrobić z niego twarożek na kanapkę.
* kuzu to skrobia pozbawiona smaku i bezzapachowa, która jest alternatywą dla żelatyny czy skrobi ziemniaczanej. Stosuje się ją do zagęszczania zup, słodkich i aromatycznych sosów, przygotowywania polew, puddingów i nadzienia do ciast. Kuzu jest źródłem żelaza, wapnia i fosforu.
Danie dla maluszków po 12 m.ż. Bez skórki pomarańczowej po 10 m.ż. Bardziej rozdrobniona, niedosładzana, ze zmielonymi migdałami po 7 m.ż. Z ksylitolem po 3 r.ż.
Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie. Podając dziecku nowe danie, zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek. E. Lorenc, dietetyk.

Słowa kluczowe: Na śniadanie - zupa migdałowo-ryżowa

7
0
Would love your thoughts, please comment.x