fbpx Drukuj

Młoda kapusta w sosie pomidorowym

młoda kapusta w sosie pomidorowym

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Składniki

Powiększ

½ główki dużej, młodej kapusty,
1 cebula,
1 ząbek czosnku,
1 szklanka przecieru pomidorowego,
½ łyżeczki mielonej wędzonej słodkiej papryki,
1 łyżeczka czarnuszki,
1/21 łyżeczki mielonego chilli (opcjonalnie),
12 łyżeczki cukru trzcinowego (w zależności od tego jak kwaśny jest przecier),
12 łyżki octu balsamicznego,
sól,
natka lub koperek.

Przygotowanie

  1. Kapustę poszatkować, włożyć do garnka i dusić pod przykryciem około 10 minut.
  2. Należy uważać, żeby kapusta się nie przypaliła. W razie konieczności można dolać odrobinę wody.
  3. Na patelni podsmażyć na złoto posiekaną cebulę z czosnkiem, a następnie dodać przecier pomidorowy, cukier i sól. Gotować około 5 minut. Następnie zawartość patelni przełożyć do garnka z miękką już kapustą.
  4. Dodać przyprawy, ocet balsamiczny i całość wymieszać. Gotować jeszcze około 3 minut.
  5. Na koniec dodać jeszcze posiekany koperek, wymieszać.

Notatki

  1. Kapusta powinna być miękka ale nie rozgotowana.
  2. Cukier można zamienić na syrop klonowy, miód, przecier jabłkowy lub ksylitol.
  3. Zamiast przecieru można dodać pomidory z puszki, albo świeże, wtedy trzeba je dusić na patelni nieco dłużej, do momentu aż rozpadną się.
  4. W razie konieczności można dodać więcej przypraw, według własnego gustu.
  5. Kapusta jest pyszna na drugi dzień, gdy wszystkie smaki i aromaty pięknie się przegryzą.
  6. Do kapusty można dodać jeszcze ugotowane strączki np. ciecierzycę. Powstanie wtedy pyszne danie główne.

Słowa kluczowe: młoda kapusta

6
0
Would love your thoughts, please comment.x