Kruche babeczki z budyniem rabarbarowym i truskawkami
Prosty i pyszny deser na Dzień Mamy i nie tylko. W roli głównej rabarbar, a obok niego truskawki. Am mniam !
Dzisiaj mam dla Was coś prostego, ale wyjątkowego – budyń rabarbarowy, który zachwycił całą rodzinę. Tak naprawdę można zrobić tylko jego, a kruche babeczki pominąć 😉
Jeśli lubicie rabarbar i słodko-kwaśne smaki to na pewno będziecie zachwyceni.
Polecam gorąco !
Kruche babeczki z budyniem rabarbarowym i truskawkami
Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie. Podając dziecku nowe danie, zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek. E. Lorenc, dietetyk.
Kruche ciasto:
100 g mąki orkiszowej razowej drobno mielonej lub pszennej razowej,
100 g zmielonych na mąkę płatków owsianych,
100 ml zimnej wody,
100 ml oleju ryżowego lub innego z przewagą kwasów tłuszczowych jednonienasyconych,
szczypta soli,
1 łyżka syropu daktylowego, ksylitolu (opcjonalnie).
Budyń rabarbarowy:
450 g obranego i pokrojonego w plasterki rabarbaru (około 5 sztuk),
4-5 truskawek zmiksowanych na mus + kilka do przebrania babeczek
200 ml mleka roślinnego (migdałowego, sojowego, owsianego, ryżowego, z quinoa),
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
syrop daktylowy,
szczypta mielonego kardamonu, cynamonu,
troszkę ekstraktu z wanilii lub 1/2 łyżeczki mielonej wanilii.
Do pokrojonego rabarbaru dodać 1 łyżkę syropu z agawy, wymieszać i odstawić na 15-20 minut, aż rabarbar puści sok.
Z podanych składników na babeczki zagnieść ciasto. Rozwałkować je po kawałku na grubość 2-3 mm i wyłożyć nim foremki natłuszczone olejem, dociskając delikatnie ciasto do dna i boków foremki ,ponakłówać ciasto widelcem. Babeczki piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 15 minut.
W tym czasie przygotować budyń. Rabarbar wraz sokiem postawić na ogień, dodać 100 ml mleka roślinnego i gotować do momentu, aż rabarbar zmięknie i trochę się rozpadnie. Następnie dodać zmiksowane truskawki, przyprawy, syrop z agawy lub inny (do smaku) i pozostałe 100 ml mleka roślinnego wymieszane z 2 łyżkami mąki ziemniaczanej. Całość delikatnie mieszając zagotować.
Upieczone babeczki napełnić budyniem, udekorować świeżymi truskawkami i schłodzić w lodówce.
Smacznego !
Te serduszka rozczulające wręcz :)))
A skład mają jak najbardziej ok.
Wyszły pyszne, akurat na dzień mamy:) Dzisiaj zrobiłyśmy powtórkę z samego budyniu na podwieczorek.
Dzięki za przepis! Za kilka dni wypróbuję, bo się imprezka syna szykuje. A skąd takie piękne foremki???
I czy ów budyń na pewno będzie miał odpowiednią konsystencję? Kupiłam arrowroot – czy ew. mogę go nim zagęścić?
Aniu, budyń ma dobrą konsystencję, akurat do babeczek. Jeśli chciałabyś zrobić ciacho o większych gabarytach, tartę to wtedy można bardziej zagęścić, żeby się wszystko trzymało. Arrowroots możesz użyć jasne, ale nie wiem czy w takiej samej ilości, bo jakoś nie próbowałam nigdy, a też mam wszawce 🙂 o do foremek to kupiłam w TKMaxx 🙂 Pozdrawiam
Robiłam ten budyń już dwa razy – bardzo smaczny. Dla mnie najważniejsze, że 4-letnie moje dziecko (i jego koledzy) je chętnie. Tak więc POLECAM. 🙂
pycha!!!! budyń cudowny, moja córeczka zachwycona! (:
Witam!
Jestem nowa na blogu i jestem nim zachwycona! Czytam wszystkie przepisy z zachwytem i już, już chcę wszystko robić a tu klapa, nie mam tych wszystkich produktów, np mleka roślinnego, syropu daktylowego i innych;/
Tutaj moja prośba: czy mogę sama zrobić syrop daktylowy? Jeśli tak to jak? (nie mam dostępu do sklepów z zdrową żywnością ale do daktyli owszem:))
Rozumiem, że arrowrots tj jakiegoś rodzaju zagęszczacz tak samo jak agar o którym piszecie? jeśli tak, to czym innym mogłabym to zastąpić?(znowu problem z dostępnością;/)
Pozdrawiam serdecznie!
Witaj Basiu, mleko roślinne możesz zrobić sama np. mleko migdałowe (szklankę migdałów trzeba namoczyć w wodzie przez noc, na drugi dzień obrać ze skórki, potem zmiksować z 2-3 szklankami wody i przecedzić przez gazę i sitko, mocno odcisnąć). Syropu daktylowego raczej nie da się zrobić w domu, ale można go zastąpić namoczonymi przez kilka godzin daktylami i zmiksowanymi na pastę). Agar to amiennik żelatyny, arrowroots to zamiennik mąki ziemniaczanej 🙂 Pozdrawiam