fbpx Drukuj

Orzeźwiający kompot rabarbarowo-jabłkowo-truskawkowy bez cukru

kompot rabarbarowo-jabłkowo-truskawkowy

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Składniki

Powiększ

7 dużych łodyg rabarbaru
2 duże słodkie jabłka
garść truskawek
laska wanilii
5 ziarenek kardamonu
kilka suszonych daktyli
2 litry wody

Przygotowanie

  1. Rabarbar, jabłka i truskawki umyć i osuszyć.
  2. Następnie odciąć końcówki rabarbaru i pokroić go na 2 – centymetrowe kawałki.
  3. Jabłek nie obierać, pokroić tylko na ósemki. kawałki rabarbaru, jabłek i daktyli wrzucić do dużego garnka, zalać 2 litrami wody, dodać kardamon i wanilię przekrojoną wzdłuż i postawić na ogień, zagotować.
  4. Zmniejszyć płomień i gotować na małym ogniu około 5-10 minut, aż rabarbar i jabłka będą miękkie.
  5. Zdjąć z ognia, dodać pokrojone w połówki truskawki.
  6. Kompot przelać do dzbanka. Jeśli chcecie można go wcześniej jeszcze odcedzić. Schłodzić.

Notatki

Słodkość kompotu zależy od ilości dodanych do niego daktyli. Ja dodaję tylko kilka, gdyż nie chcę aby był bardzo słodki. Im więcej daktyli, tym słodszy kompot i nieco inny kolor kompotu.

Słowa kluczowe: rabarbar, jabłka

0
Would love your thoughts, please comment.x