fbpx Drukuj

Jesienna komosa ryżowa z pieczoną dynią i szałwią

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Składniki

Powiększ

1 szklanka komosy ryżowej
46 łyżek posiekanej świeżej szałwii
oliwa z oliwek
kawałek dyni (ilość dowolna, taka jaką chcecie)
sól, pieprz
lekko podprażone pestki słonecznika
do przybrania listki szałwii

Przygotowanie

  1. Komosę ryżową dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą i ugotować w dwóch szklankach wody.
  2. Dynię pokroić w podłużne, 3-centymentrowe kawałki wraz ze skórką, położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp. 180 °C do momentu, aż dynia będzie miękka około 30 minut (czas pieczenia jest uzależniony od wielkości i rodzaju dyni).
  3. Szałwię podsmażyć na 3-4 łyżkach oliwy z oliwek – tylko chwilę, aby puściła swój aromat.
  4. Następnie dodać do niej komosę ryżową, wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
  5. Upieczoną dynię obrać ze skórki pokroić w mniejsze kawałki i dodać wraz z pestkami słonecznika do komosy.
  6. Całość delikatnie wymieszać. Udekorować świeżymi listkami szałwii.

Notatki

Komosę można zamienić na kaszę jaglaną lub bulgur.

Słowa kluczowe: dynia, szałwia, komosa

6
0
Would love your thoughts, please comment.x