Obłędny kokosowy jagielnik z polewą czekoladową
Przepyszny kokosowy jagielnik, który rozpływa się w ustach. Znika bardzo szybko. Zróbcie sobie w weekend. Nie będziecie żałować.
Ciasto smakuje podobnie jak batonik bouty. Jest kremowe i ma cudowną polewę czekoladową. W końcu udało mi się zrobić polewę idealną, a przepis na nią jest banalnie prosty.
Spróbujcie koniecznie przygotować to ciacho i dajcie znać czy wam smakowało 🙂
Buziaki i udanego weekendu.
DrukujObłędny kokosowy jagielnik z polewą czekoladową
Składniki
spód:
1 szklanka płatków jaglanych
1 szklanka daktyli
1 łyżka kakao
1 łyżka oleju kokosowego
ciasto:
1/2 szklanki kaszy jaglanej
1 szklanka lekko podprażonych i zmielonych na mąkę wiórków kokosowych ( to nie może być mąka kokosowa ze sklepu)
2 szklanki wody
1 puszka 80 % mleka kokosowego schłodzonego w lodówce przez minimum 24 godziny (ja użyłam Real Thai)
1/2 szklanki ksylitolu
polewa:
1 tabliczka gorzkiej czekolady
1/2 szklanki dowolnego mleka roślinnego (u mnie sojowe)
Przygotowanie
- Daktyle zalać gorącą wodą i odstawić na około 10-15 minut aż zmiękną.
- Kaszę jaglaną przepłukać pod bieżącą wodą, przelać wrzątkiem, włożyć do garnka, zalać 2 szklankami gorącej wody, przykryć przykrywką i gotować na małym ogniu do momentu aż kasza całkowicie wsiąknie wodę.
- Następnie zdjąć ją z ognia i odstawić do ostygnięcia.
- W międzyczasie płatki jaglane zmielić w blenderze z ostrzem S na mąkę, dodać, kakao i odsączone dokładnie z wody daktyle i olej kokosowy. Całość zmiksować, tak aby powstała gliniasta, zwarta masa.
- Tak przygotowane ciasto na spód przełożyć do tortownicy z wyjmowanym dnem o średnicy 15-18 cm, rozprowadzić je równo na całej powierzchni dociskając do dna. Włożyć do lodówki.
- W mice za pomocą miksera ręcznego ubić stałą część mleka kokosowego (ma powstać taka kokosowa bita śmietana bez grudek). Dodać do niej ksylitol i jeszcze chwilę miksować.
- Następnie przełożyć kokosową bitą śmietanę do dużego naczynia blendera z ostrzem S, dodać kaszę jaglaną i mąkę z wiórków kokosowych. Całość zmiksować na gładką, jednolitą masę, a po chwili wylać ją na spód ciasta i równomiernie rozprowadzić. Włożyć do lodówki.
- Gdy masa jaglano-kokosowa już stężeje (po około 1 godzinie od momentu włożenia jej do lodówki), można zabrać się za przygotowanie polewy.
- Do rondelka wlać 1/2 szklanki mleka roślinnego i połamaną na kostki czekoladę, postawić na mały ogień. Cały czas mieszając rozpuścić czekoladę. Ma powstać dosyć gęsta, jednolita masa. Wyłączyć płomień, a polewę wylać na ciasto kokosowo-jaglane i równomiernie rozprowadzić po całej jego powierzchni. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie ciasto wsadzić do lodówki na kilka godzin. Najlepiej na noc.
Słowa kluczowe: kasza jaglana, mleko kokosowe,
Cudo Madzia ten twój jagielnik , chętnie bym się wprosiła na kawałek lub dwa
Alcia, zapraszam 🙂 W końcu musimy się przecież spotkać 🙂
Magda nie kuś 😀
🙂
Zrobiłam! Właściwie od początku wszystko szło nie tak, więc się nawkurzałam i byłam pewna, że będzie katastrofa. Bo mleczko po 2 dobach w lodówce nie wytworzyło „części stałej” (eko z rossmanna, nie polecam!). Bo z części płynnej coś się udało ubić, ale nie przypominało to bitej śmietany. Bo się kokos przyjarał…. Bo blender nijak nie chciał zmiksować na gładką masę i trzeba było blendować „żyrafą”. Bo polewa za chiny nie chciała wyjść gęsta i trzymałam ją na płycie z pół godziny. W końcu – bo goście mieli przyjść po południu, a ja robiłam je rano, bo nie doczytałam o potrzebie… Czytaj więcej »
Kasiu, to najbardziej emocjonujący i trzymający w napięciu komentarz jaki otrzymałam. Uff… cieszę się, że ciasto smakowało. A ten spód to mój najlepszy jaki do tej pory zrobiłam 🙂 Ściskam
Fantastyczny przepis. Ciasto smakuje wszytkim, domowikom, znajomym, sąsiadom 😀 przepis wpisuje się na zawsze do domowej książki kucharskiej <3
Inaczej być nie mogło 🙂 Ciesze się, że przepis ląduje w domowej ksiązce kucharskiej 🙂 Ściskam
Hehe. Pomyśl co to się u mnie w domu w trakcie działo 😉
Oj, wyobrażam sobie 🙂
Witam mam pytanie czemu to nie może być mąka kokosowa tylko uprażone wiórki
Bo do tej pory robiłam to ciasto tylko z wiórków 🙂 Można byłoby zamienić wiórki na makę kokosową, ale w nieco innej ilości, bo mąka kokosowa bardziej absorbuje płyn niż mąka z wiórków, a więc konsystencja ciasta będzie inna jeśli dodamy jej tyle co mąki z wiórków 🙂 Mąkę kokosową mam, więc niebawem spróbuję zrobić to ciasto z jej udziałem i podam na blogu dokładną ilość 🙂
Ją chce w sobotę robić to ciasto ?
Myślenie polowe mniej i będzie dobrze
Zatem powodzenia 🙂
[…] słoneczne ciasto jest pyszne i proste do przygotowania. Spód ma taki jak kokosowy jagielnik, czyli najlepszy jaki udało mi się do tej pory zrobić. Wierzch ciasta można jeszcze posypać […]
Czego można użyć zamiast ksylitolu?
cukru trzcinowego albo cukru kokosowego
Achhhhh cudo!!!!!!! Mąż nie lubiegłym ciast…. do czasu tego tak było 🙂 Dziękuję za wspaniały przepis!!!!
8
Bardzo proszę 🙂 Cieszę się, że ciasto smakuje 🙂
Pyszne ciasto. Mam tylko pytanie co mozna uzyc zamiast polewy czekoladowej? Nie bede miala mozliwosci dobrego przechowania ciasta (zabieram je na piknik) i boje sie ze czekolada stopnieje. Dziekuje 🙂
Cześć Agnieszko. Zamiast polewy czekoladowej można na wierzchu położyć po prostu świeże truskwki, albo inne owoce, ewentualnie można zmiksować wcześniej namoczone daktyle z kakao i tym posmarować ciasto.
Super 🙂 Bardzo dziekuje za pomysl!
Bardzo proszę 🙂 Mam nadzieję, że będzie smakowało 🙂 Udanego pikniku 🙂
A jakie proporcje na tortownicę 25 cm. Nie mam takiej małej ☹️ A miałam właśnie ciasto robić ☹️
Najlepiej zrobić to ciasto z 1 1/2 porcji. Powinno być okej.
Ja zatemperowałam czekoladę 😉 Rozpuściłam pół tabliczki z dwoma łyżkami wody kokosowej, po czym zdjęłam z gazu i dodałam jeszcze kilka kawałków. Mieszałam aż się rozpuściły. Wtedy ta czekolada tak szybko nie puszcza :). A samo ciasto wyborne! przepyszne.
Ciasto w smaku pyszne. Nie wiem tylko, co mogłam zrobić źle, że mi się nie ścięło. Pierwszy raz mam taką sytuację z jagielnikiem. Samo mleko kokosowe było dobre, bo po wyjęciu z lodówki ładnie się rozwarstwiło. Nieświadomi goscie dostali krem jaglany w pucharkach i byli zadowoleni ? Na pewno zrobię drugie podejście ?
Emilio, może za krótko je chłodziłaś ? Ono musi postać w lodówce, najlepiej zostawić je tam na noc.
Przymierzam się zrobić to ciasto, ale nie znajduję żadnej informacji w przepisie, ile ml ma mieć puszka z mlekiem kokosowym? Poza tym chciałam zapytać o konsystencję mleka kokosowego po dobie w lodówce. Ja używam mleka kokosowego Real Thai w kartonie 1000 ml. Czytam, że jest dokładnie takie samo jak z puszek, ale niestety po dobie mleko w lodówce jest tak samo płynne jak było. Czy takie też można użyć?
Agnieszko, to musi być mleko kokosowe z puszki. Najlepiej właśnie Real Thai. I polecam, żeby ta puszka postała w lodówce nawet dłużej niż dobę. Jak się ją potrząśnie to nie powinno słychać „chlupania”. A takie odstane mleko ma stałą konsystencję, trochę podobną do oleju kokosowego takiego stałego. Jeśli na dnie puszki pozostanie woda, to ją zostawiamy. Zmiksować należy tylko stałą część mleka, i wtedy to ubite mleko będzie podobne do bitej śmietany.
Czym można zastąpić płatki jaglane?
Elwiro, płatki jaglane można zastąpić owsianymi.
Cesc. Czy w sposbie przygotowanie nie brakuje jakiegos punktu? Co zrobic z mlekiem kokosowym?
Tak,brakowało.Już poprawiłam. 🙂
Super. Dziekuje. Juz chlodzi sie w lodowce 😉
Super. Mam nadzieję, że będzie smakował 🙂
Ciasto jest nieziemskie! Lepszego nie jadłam, serio! ? Dziękuję za przepis ?
P.s. za drugim przyrządzaniem z braku daktyli w sklepie użyłam moreli i muszę przyznać, że wersja z nimi chyba jeszcze bardziej mi smakowała. To tak jakby ktoś miał ochotę wypróbować ? pozdrawiam
Bardzo proszę. Cieszę się, że ciasto smakowało. Spróbuję zrobić z tym morelowym spodem 🙂
Witaj, ciasto pycha i chciałam je zrobić jako tort dla mojego małego Alergika ale zastanawiam się czy ten spód można by było lekko podpiec w piekarniku? Ktoś może próbował :)?
Jak zmielić wiórki na mąkę albo zblendować kaszę jaglaną w „bitej śmietanie”? Przecież to jest nie do zrobienia.. czy mam za słaby sprzęt?
Tak, to może być kwestia sprzętu.Wiórki mielę w młynku do kawy albo w malakserze z ostrzem S.
Ile g /ml ma szklanka. ?
250 ml