fbpx Drukuj

Klopsy z soczewicy i warzyw

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Składniki

Powiększ

1 duża cebula
1 marchewka
1 łodyga selera naciowego
1/2 szklanki mrożonego groszku
3 łyżki posiekanego szczypiorku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 szklanka ugotowanej wcześniej zielonej lub brązowej soczeiwcy
1 szklanka ugotowanej wcześniej kaszy jaglanej
4 łyżki mąki kukurydzianej
1,5 – 2 łyżeczki curry
1/2 łyżeczki kuminu
1/4 łyżeczki cynamonu
sól

Przygotowanie

  1. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na patelni wraz z obraną i startą na dużych oczkach marchewką oraz pokrojonym drobno selerem naciowym.
  2. Następnie dodać mrożony groszek i przyprawy (oprócz soli), wymieszać.
  3. Dusić do momentu aż wszystkie warzywa będą miękkie.
  4. Soczewicę i kaszę jaglaną zmiksować na gładko, dodać do nich podsmażone warzywa i jeszcze raz całość zmiksować, ale nie na zupełnie gładką masę. Dodać natkę, szczypiorek, mąkę kukurydzianą i wymieszać za pomocą łyżki. Doprawić do smaku solą.
  5. Następnie z masy formować klopsy wielkości dużego orzecha włoskiego.
  6. Piec je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez około 20 minut.

Notatki

Gotową masę soczewicowo-jaglano-warzywną można przechowywać w lodówce około 2 dni. <br>
Żeby klopsy nie były suche należy piec je bez termoobiegu i niezbyt długo.

16
0
Would love your thoughts, please comment.x