Klopsy z soczewicy i warzyw
Oto przepis na proste klopsy z soczewicy, kaszy jaglanej i warzyw. Pyszne i sycące. Idealne na obiad.
Robię je często. Czasami modyfikuję nieco przepis i dodaję inne warzywa np. marchewkę zamieniam na paprykę, a seler naciowy na korzeniowy. Lubię je z keczupem albo z sosem pomidorowym. Podaję z ziemniakami, kaszą, kuskusem razowym lub ryżem i dużą porcją kolorowej sałatki z surowych warzyw. I mam oto prosty, zdrowy i pyszny obiad.
DrukujKlopsy z soczewicy i warzyw
Składniki
1 duża cebula
1 marchewka
1 łodyga selera naciowego
1/2 szklanki mrożonego groszku
3 łyżki posiekanego szczypiorku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 szklanka ugotowanej wcześniej zielonej lub brązowej soczeiwcy
1 szklanka ugotowanej wcześniej kaszy jaglanej
4 łyżki mąki kukurydzianej
1,5 – 2 łyżeczki curry
1/2 łyżeczki kuminu
1/4 łyżeczki cynamonu
sól
Przygotowanie
- Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na patelni wraz z obraną i startą na dużych oczkach marchewką oraz pokrojonym drobno selerem naciowym.
- Następnie dodać mrożony groszek i przyprawy (oprócz soli), wymieszać.
- Dusić do momentu aż wszystkie warzywa będą miękkie.
- Soczewicę i kaszę jaglaną zmiksować na gładko, dodać do nich podsmażone warzywa i jeszcze raz całość zmiksować, ale nie na zupełnie gładką masę. Dodać natkę, szczypiorek, mąkę kukurydzianą i wymieszać za pomocą łyżki. Doprawić do smaku solą.
- Następnie z masy formować klopsy wielkości dużego orzecha włoskiego.
- Piec je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez około 20 minut.
Notatki
Gotową masę soczewicowo-jaglano-warzywną można przechowywać w lodówce około 2 dni. <br>
Żeby klopsy nie były suche należy piec je bez termoobiegu i niezbyt długo.
Maja jeszcze jedna zaletę , są bardzo fotogeniczne w twoim wydaniu Madziu
Będę robić je w najbliższym czasie, tylko jeszcze nigdy nie piekłam klopsików w piekarniku. Mam nadzieję, że nie przepiekę.
Super. Koniecznie daj znać, czy wyszły i czy smakowały 🙂 Najważniejsze to wyczuć swój piekarnik i nie piec ich zbyt długoo, żeby nie były suche 🙂
Wyglądają jak te z Ikei wegańskie. 🙂
Tworząc ten przepis inspirowałam się klopsami z Ikea. W smaku są inne( w tych z Ikea czuć w zasadzie tylko kumin, tu smak jest bogatszy 🙂 i pewnie mają nieco inny skład 🙂
Klopsiki są pyszne. W końcu coś smakowało wszystkim moim dzieciom 🙂
Piekłam 22 minuty i wcale nie były suche.
Super. Bardzo się cieszę, że smakowały Twoim dzieciom <3
przymierzam się do zrobienia tych klopsików i mam dwa pytania: czy dodanie selera naciowego jest konieczne? czy można go czymś zastąpić?
pozdrawiam, Ania
Aniu seler naciowy mozna pominąć albo zastąpić selerem korzeniowym 🙂 Pozdrawiam serdecznie.
Dziękuję.
Bardzo proszę 🙂 Mam nadzieję, że klopsy będą smakowały 🙂
Jakiś czas temu trafiłam na Pani, a później o nim jakoś zapomniałam. Przypomniałam sobie, gdy zrobiłam pyszne kotleciki z soczewicy 🙂 muszę się zabrać za te klopsiki. Ale, że jestem bardzo kiepską kucharką mam pytania. Czy można zastąpić groszek takim z puszki, czy musi być mrożony? Przez jaki mniej więcej czas dusić warzywa na patelni? I włożyć do piekarnika na środku, czy bardziej u góry?
Pozdrawiam 🙂
Groszek musi być mrożony, albo świeży. Warzywa należy dusić około 5-6 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Piec należy w środkowej części piekarnika. Pozdrawiam i życzę smacznego !
Dziękuję bardzo! 🙂
Szklanka kaszy jaglanej już po ugotowaniu czy ugotować szklankę kaszy?
1 szklanka ugotowanej kaszy.:-)