fbpx Drukuj

Kisiel ziołowo-malinowy

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Składniki

Powiększ

50 g zmielonego owocu anyżku,
50 g zmielonej kozieradki lub kopru włoskiego,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
1 szklanka (250 ml) mocnej herbaty malinowej (z samych suszonych malin) lub lekko rozcieńczonego prawdziwego soku malinowego bez cukru (najlepiej domowej roboty),
sok z cytryny,
miód lub syrop z agawy.

Przygotowanie

  1. Zioła wymieszać. 1 łyżkę (małym dzieciom 1 łyżeczkę) ziół zalać szklanką herbaty malinowej lub soku, dodać płaską łyżeczkę mąki ziemniaczanej, zagotować ciągle mieszając.
  2. Gotowy kisiel zdjąć z ognia, do smaku dodać trochę soku z cytryny, miód lub syrop z agawy.
  3. Wymieszać.
  4. Podawać ciepły.

Notatki

(przepis na podst. przepisu z książki: Na odsiecz grypie, S. Korżawskiej, troszkę zmodyfikowany)
Danie dla maluszków po 12 m.ż. Podawać raz dziennie.
Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie. Podając dziecku nowe danie, zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek. E.Lorenc, dietetyk

Słowa kluczowe: Kisiel ziołowo-malinowy

9
0
Would love your thoughts, please comment.x