fbpx Drukuj

Kisiel jabłkowy

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Składniki

Powiększ

300 g jabłek (około 2 dużych jabłek po obraniu i bez ogryzka),
1 łyżka mąki ziemniaczanej (około 20 g),
2 szklanki wody,
3 goździki,
szczypta mielonego cynamonu,
1/2 łyżeczki mielonej wanilii lub 1 łyżeczka cukru trzcinowego z prawdziwą wanilią,
szczypta kurkumy,
sok z cytryny,
miód lub syrop z agawy.

Przygotowanie

  1. 200 g obranych jabłek należy pokroić w kostkę, zalać 1,5 szklanki wrzątku, dodać cukier z wanilią (jeśli użyjemy), goździki i gotujemy, do momentu, aż jabłka będą miękkie.
  2. Następnie wyjmujemy goździki i całość miksujemy na gładki płyn blenderem ręcznym.
  3. Pozostałe jabłka należy zetrzeć na tarce na grubych oczkach, obficie polać sokiem z cytryny i wymieszać.
  4. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z kurkumą, cynamonem, wanilią (jeśli użyjemy)  i całość rozprowadzić w około 1/2 szklanki wody, mieszać do momentu, aż nie będzie grudek.
  5. Następnie wlać powstałą mieszaninę do przygotowanego wcześniej soku jabłkowego, postawić na ogień i ciągle mieszać, aż kisiel zgęstnieje i zagotuje się.
  6. Kisiel zdjąć z ognia dodać do niego starte jabłka, do smaku dodać miód i jeszcze odrobinę soku z cytryny.
  7. Podawać na ciepło lub w temperaturze pokojowej.

Notatki

(3-4 porcje) Danie bez miodu dla maluszków po 10 m.ż.

Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie. Podając dziecku nowe danie, zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek. E Lorenc, dietetyk.

Słowa kluczowe: Kisiel jabłkowy

17
0
Would love your thoughts, please comment.x