fbpx Drukuj

Śniadaniowa kasza jaglana z suszonymi pomidorami, słonecznikiem i natką

kasza jaglana wytrawnie

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Składniki

Powiększ

1/3 szklanki kaszy jaglanej
1 1/3 szklanki bulionu warzywnego
67 suszonych pomidorów wcześniej namoczonych*
1 małe jabłko
45 łyżek podprażonych nasion słonecznika
12 łyżki rodzynek (opcjonalnie)
1 łyżeczka dobrej jakości koncentratu pomidorowego
12 łyżki posiekanego szczypiorku
34 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz, sos sojowy, sok z cytryny lub ocet jabłkowy, syrop klonowy

Przygotowanie

  1. Kasze jaglaną przepłukać pod bieżącą wodą, przelać wrzątkiem i ugotować w bulionie warzywnym.
  2. Pomidory pokroić w kosteczkę, jabłko obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  3. Wszystkie składniki połączyć je z ugotowaną ciepłą kaszą, wymieszać. Ewentualnie jeszcze lekko podgrzać.
  4. Doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny, syropem klonowym.

Notatki

* Jeśli pomidory są w oliwie, nie trzeba ich moczyć, należy je tylko dobrze opłukać

9
0
Would love your thoughts, please comment.x