fbpx Drukuj

Kasza gryczna z bobem, kurkami i cukinią

kasza gryczana z bobem i kurkami

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Składniki

Powiększ

1 duża cebula
1 ząbek czosnku
200 g kurek
1 szklanka pełna po brzeg ugotowanego i obranego bobu
68 łyżek ugotowanej niepalonej kaszy gryczanej (może być też palona)
1  cukinia
1 łyżeczka soku z cytryny
12 łyżki koperku
12 łyżki szczypiorku
szczypta wędzonej papryki
sól
pieprz

Przygotowanie

  1. Cebulę i czosnek drobno posiekać i podsmażyć na oliwie na złoty kolor.
  2. Po chwili dodać dobrze umyte i drobno pokrojone kurki i dusić do momentu, aż będą miękkie.
  3. W międzyczasie zetrzeć na tarce o grubych oczkach cukinię i dodać do kurek.
  4. Całość posolić (szczyptą soli), wymieszać i dusić jeszcze około 5 minut.
  5. Następnie dołożyć kaszę i bób, ponownie wymieszać, zostawić na ogniu jeszcze około 3 minut.
  6. Na koniec dodać sok z cytryny, posiekany drobno szczypiorek i koperek.
  7. Doprawić jeszcze wędzoną papryką, solą i pieprzem.

Słowa kluczowe: bób, kurki, cukinia, kasza gryczana

0
Would love your thoughts, please comment.x