1 cukinia ( dł. około 20-25 cm),
4 słodkie jabłka,
sok z 1,5 cytryny,,
szczyptę kurkumy,
1 płaska łyżeczka agaru,
1 łyżeczka mielonej wanilii lub ekstraktu z wanilli,
skórka z jednej cytryny sparzonej i drobno pokrojonej (najlepiej bio),
syrop klonowy/ksylitol lub inny naturalny słód o neutralnym smaku (opcjonalnie).
Wskazówki:
Jeśli do przygotowania dżemu użyjemy żółtą cukinię, nie trzeba jej obierać.
Im słodsze jabłka, tym dżem wymaga mniejszego dosładzania.
Z podanej ilości wyszły mi dwa małe słoiczki o pojemności 150 ml i 200 ml.
Jeśli cukinia ma dużo pestek, należy je usunąć.
Agar to zagęstnik roślinny dostępny w sklepach ze zdrową żywnością. Zastępuje żelatynę.
Słowa kluczowe: dżem, cukinia, jabłko, cytryna
Find it online: https://ammniam.pl/dzem-z-cukinii/