fbpx Drukuj

Dynia po sycylijsku

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Składniki

Powiększ

200 g dyni obranej i pokrojonej w grubszą kostkę (najlepiej wybrać odmianę o zwartym miąższu, która nie rozleci się podczas smażenia)
1 czerwona cebula
45 łyżek rodzynek
56 łyżeczek octu balsamicznego
1 łyżka dobrej oliwy
sól

Przygotowanie

  1. Na małym ogniu postawić patelnię, wlać oliwę i wrzucić pokrojoną w średnią kostkę dynię i podsmażyć około 4-5 minut.
  2. Następnie dodać pokrojoną w piórka cebulę, wymieszać i smażyć od około 4 minuty, aż wszystkie warzywa będą miękkie (dynia ma być miękka, ale nie rozgotowana).
  3. Na koniec dodać ocet balsamiczny i rodzynki, posolić. Smażyć jeszcze około 1 minuty.
  4. Tak przygotowaną dynię przełożyć do miseczki i odstawić do wystygnięcia.
    Przed podaniem dodać 1-2 łyżki lekko podprażonych i posiekanych migdałów i/lub pistacji.
0
Would love your thoughts, please comment.x