Daktyle namoczyć w wodzie lub mleku (poziom wody lub mleka powinien być prawie równy z poziomem daktyli) i odstawić na kilka godzin, aby zmiękły.
Orzechy przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia tworząc jedną warstwę.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 °C i piec około 15 – 20 minut do momentu, aż skórki orzechów popękają a orzechy lekko się podprażyły.
Następnie wyjąć orzechy z piekarnika, wystudzić i obrać ze skórek za pomocą ściereczki (orzechy położyć na jednej części ściereczki, przykryć je drugą częścią, położyć na niej dłonie i trzeć do momentu, aż większość skórki odpadnie).
Tak przygotowane orzechy włożyć do malaksera lub blendera kielichowego i zrobić z nich masło orzechowe.
Następnie dodać do niego namoczone daktyle, wraz z wodą w której się moczyły, kakao, wanilię i sól.
Wszystko dokładnie wymieszać, do uzyskania gładkiej konsystencji.
W razie potrzeby dodać jeszcze nieco wody lub mleka roślinnego, aby uzyskać idealną konsystencję.
Gotowy krem przełożyć do czystego, wyparzonego słoiczka.