fbpx Drukuj

Domowy krem z orzechów laskowych a’ la Nutella

zdrowa nutella

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Składniki

Powiększ

2 szklanki orzechów laskowych,
1,5 – 2 szklanki suszonych daktyli
3 łyżki kakao,
1 łyżeczka mielonej wanilii (opcjonalnie),
1/4 łyżeczka soli

Przygotowanie

  1. Daktyle namoczyć w wodzie lub mleku (poziom wody lub mleka powinien być prawie równy z poziomem daktyli) i odstawić na kilka godzin, aby zmiękły.
  2. Orzechy przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia tworząc jedną warstwę.
  3. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 °C i piec około 15 – 20 minut do momentu, aż skórki orzechów popękają a orzechy lekko się podprażyły.
  4. Następnie wyjąć orzechy z piekarnika, wystudzić i obrać ze skórek za pomocą ściereczki (orzechy położyć na jednej części ściereczki, przykryć je drugą częścią, położyć na niej dłonie i trzeć do momentu, aż większość skórki odpadnie).
  5. Tak przygotowane orzechy włożyć do malaksera lub blendera kielichowego i zrobić z nich masło orzechowe.
  6. Następnie dodać do niego namoczone daktyle, wraz z wodą w której się moczyły, kakao, wanilię i sól.
  7. Wszystko dokładnie wymieszać, do uzyskania gładkiej konsystencji.
  8. W razie potrzeby dodać jeszcze nieco wody lub mleka roślinnego, aby uzyskać idealną konsystencję.
  9. Gotowy krem przełożyć do czystego, wyparzonego słoiczka.
  10. Przechowywać w lodówce do tygodnia.
41
0
Would love your thoughts, please comment.x