Czekoladowa kasza jaglana na trzy sposoby
Bardzo lubię tego typu desery. Robi się je w kilka minut, są zdrowe i smakują obłędnie. Czekoladowakasza jaglana to deser, który można tak naprawdę przygotować na trzy sposoby.
Pierwszy sposób to krem czekoladowy na zimno, który widzicie na zdjęciu. Drugi to wersja na ciepło. Wystarczy po prostu krem jaglany podgrzać, na koniec dodać nieco pokrojonej drobno gorzkiej czekolady, poczekać aż się rozpuści i podać (też z truskawkami i bitą śmietaną). Trzeci sposób to po prostu lody 🙂 Aby je przygotować, wystarczy wlać czekoladowy krem do pojemników na lody, włożyć patyczki i zamrozić. Gotowe !
Z góry przepraszam, że nie przygotowałam dla Was zdjęć pozostałych dwóch sposobów, ale nie zdążyłam.
I jak się Wam podobają moje propozycje ?
DrukujCzekoladowa kasza jaglana na trzy sposoby
Składniki
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej,
1/2 szklanki daktyli,
1/3–1/2 szklanki mleka roślinnego,
2 łyżki kakao
2 łyżeczki masła z orzechów laskowych lub innych
1/2 łyżeczki mielonej wanilii
truskawki
kokosowa bita śmietana
gorzka czekolada (opcjonalnie)
Przygotowanie
- Daktyle zalać wodą tak, aby były przykryte. Odstawić, żeby zmiękły (można odstawić na noc, lub zalać gorącą wodą i odstawić na około godzinę).
- Następnie wszystkie składniki, oprócz czekolady, zmiksować na gładki krem.
- Gęstość wyregulować odpowiednią ilością mleka roślinnego.
- Na koniec dodać nieco pokrojonej w drobne kawałeczki gorzkiej czekolady i wymieszać.
- Gotowy krem jaglany przelać do szklaneczek, czy słoiczków.
- Na wierzch położyć truskawki lub inne ulubione owoce, a na nie kokosową bitą śmietanę.
- Schłodzić w lodówce i podawać.
Uwielbiam takie „nie zdążyłam” 😀 Znaczy, że warto zrobić bo szybko znika 😀
Szybkie, genialne 🙂
bardzo lubię kaszę jaglaną i bardzo lubię czekoladę 🙂 muszę spróbować, nie ma innej rady 🙂
a przy okazji się zapytam czy wiesz może czy można karob podawać malucha przed pierwszym rokiem życia? I czy w tym przepisie sprawdził by się zamiast kakao?
Świetny pomysł 🙂
a w jakich proporcjach zamienic daktyle na syrop z agawy, jeśli można w ogóle?
Można, ale nie polecam syropu z agawy, bo nie jest zdrowa. Lepszy syrop klonowy. Generalnie można zastąpić, po protu dodać tyle, aby uzyskać pożądany słodki smak 🙂
Dzięki 🙂
Można kakao zastąpić karobem, jak najbardziej. A karob można podawać chyba około 10 r.ż
🙂
Dokładnie Kasiu 🙂
[…] blogu znajdziecie już kilka jaglanych kremów/budyniów: śliwkowo – czekoladowy, czekoladowy, piernikowy, rabarbarowy i jeszcze o smaku […]
Pewnie nie interesuje się Pani sposobem uprawy zbóż i innych roślin, a pojęcie „ekologiczne” jest dzisiaj bardzo szerokie. Proso z którego robi się kaszę jaglaną jest powszechnie pryskane glifosaten, nawet kilka razy w roku, w tym tuż przed zbiorami w celu zasuszenia nasion. Bardzo bym chciała żeby osoby prowadzące takie blogi jak Pani zainteresowały się również tym tematem. Skąd właściwie brać te super zdrowe produkty, jeżeli te powszechnie dostępne są w większości skażone pestycydami? Kogo stać na 200g kaszy za 20 zł? Dlaczego rząd popiera i promuje stosowanie glifosatu na stronach ministerstwa rolnictwa? Rolnicy w większości stosują to co się… Czytaj więcej »
Witaj Ulu, niestety nie potrafię odpowiedzieć na wszystkie Twoje pytania, bo z rządem nie mam nic wspólnego. Wydaje mi się jednak, że problem pestycydów w żywności jest nieco wyolbrzymiony. Sieje się wśrod ludzi strach i zniechęca do jedzenia warzyw, owoców i innych zdrowych produktów, a to nie poprawi ich zdrowia. Natomiast dieta oparta o takie produkty, nawet te konwencjonalne przynosi olbrzymie korzyści zdrowotne, pomimo, że znajdują się w nich pozostałości po pestycydach. (Są na ten temat badania. Jak się do nich dokopię wkleję linka )Dlatego uważam, że warto zachęcać ludzi do jedzenia kaszy jaglanej, warzyw , owoców mimo wszystko. Tak,… Czytaj więcej »
A gdzie zniknął przepis? Jest tylko wstęp do niego i zdjęcie. Nie każdy wie, jak zrobić z kaszy jaglanej krem. Bardzo prosimy o przepis.
Już jest. Poprawione 🙂 Dziękuję za spostrzegawczość 🙂 Pozdrawia.
Madziu a jak zrobić kokosową bitą śmietanę? ten deser wygląda obłędnie i najchętniej juz bym go zjadła 😉
Mleko kokosowe tłuste ( 82 % ) należy włożyć do lodówki na 24 h. Potem otworzyć wyjąć za pomoca łyżki stałą część mleka, przełożyć do miski i zmiksować za pomocą miksera. Do smaku dodać cukier puder lub ksylitol. Gotowe.
Nie widac przepisu. Tylko wstep.
Już jest 🙂