Cukier daktylowy

Daktyle to świetny zamiennik cukru. Najczęściej robi się z nich pastę namaczając je przez kilka godzin w wodzie, a potem blendując na gładki krem, którym można słodzić wypieki czy desery. W sklepach kupić można także daktylowy syrop. A słyszeliście o cukrze z daktyli ?

W Polsce cukier daktylowy nie jest znany i z tego co wiem, nigdzie nie można go kupić. Zatem póki co można zrobić sobie taki cukier samodzielnie w domu.
Jeśli chodzi o jego zastosowanie  to używa się go podobnie jak pasty daktylowej, wszędzie tam gdzie nie wymaga rozpuszczenia. Poziom słodkości cukru daktylowego zależy od gatunku daktyli, które zostaną użyte do jego produkcji (słodkie odmiany: halawi, medjool, kalesh).

Ja cukier daktylowy robię od czasu do czasu i stosuję głównie do kasz na słodko, jogurtu czy różnych deserów na bazie orzechów ect. Nie jest bardzo słodki, ma fajny karmelowy posmak.

Wykonanie cukru daktylowego jest proste, aczkolwiek nieco pracochłonne. Oto przepis.

duet_daktyle

Cukier daktylowy

Składniki:
2  szklanki suszonych daktyli (najlepiej takich bardziej wysuszonych, twardych)

Nastawić piekarnik na 130 °C. W tym czasie daktyle przekroić wzdłuż na połówki lub ćwiartki. Rozłożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez około  1- 1,5 godziny, aż daktyle zbrązowieją (uważać, żeby się nie spaliły). Następnie daktyle wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Gdy będą twarde i chrupiące, należy je zmielić na pył w młynku do kawy albo w malakserze. Gotowe.

Często  zdarza  mi się nie dotrwać do etapu mielenia upieczonych daktyli. Razem z Kacprem zjadamy  te chrupiące maleństwa – całkiem fajna przekąska :-)

Wskazówki:

  1. Daktyle można upiec w niższej temperaturze – wydłuży to wtedy czas pieczenia – lub wysuszyć  w suszarce (dehydratorze) do warzyw i owoców.
  2. Cukier daktylowy można wzbogacić dodając do niego mieloną wanilię, kardamon, cynamon.
  3. Z czasem cukier zaczyna się lepić i powstają grudki, aby temu zapobiec należy do zmielonego cukru dodać 2-3 łyżeczki skrobi (np. kukurydzianej). Całość wymieszać, wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec jeszcze około 15-20 minut. Wystudzić i jeszcze raz zmiksować w młynku lub malakserze.
Danie dla maluszka po 10 m.ż. 
Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie. Podając dziecku nowe danie,zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek. E. Lorenc.
[mc4wp_form id="7539"]

Spróbuj również

24
Dodaj komentarz

avatar
17 Comment threads
7 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
Magda GembackaJulia6 zdrowych zamienników najczęściej wykorzystywanych składników w potrawach | RiE WorldquleczkaMagda Recent comment authors
  Powiadomienia  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Asia
Gość

Świetny pomysł, pierwszy raz o tym słyszę i na pewno wykorzystam, bo uwielbiam smak daktyli :) Ostatnio korzystam z syropu z agawy, zakochana jestem w jego lekko karmelowym, słodkim smaku .

margot
Gość

O kurcze , czegoś takiego się nie spodziewałam , ten cukier mię zachwycił. Chylę czoła Madziu* dla twojego geniuszu *

margot
Gość

Madziu już pisałam ,ale komentarz wcięło, chyba
Genialny ten cukier , normalnie genialny
A do ciasta by się nadał?W jakich proporcjach jeśli tak?

margot
Gość

o jest ten komentarz ,a ja go nie umiałam odszukać:D ,a ty nawet mi odpisałaś*

Magdalena
Gość
Magdalena

Mega dobre! Poczęstowałam już przepisem moją mamę,która kocha słodkie a cukru nie może.Ja też zrobię na pewno bo wizja dosłodzenia tym kawki (i nie tylko) powoduje banana na buzi :D Ach i raz jeszcze dziękuję za nutellę,która już na stałe u nas zagościła-mam niebiańsko szczęśliwe dziecko-nie dość że ma nutellę to jeszcze może ją wsuwać ze słoika i to ile wlezie:))) nawet wieczorem ;)
Pozdrawiamy bardzo już wiosennie.

Magdalena
Gość
Magdalena

No faktycznie,głowa służy mi chyba tylko do ozdoby :D Wstyd. Cóż,kawa pozostaje więc dosładzana ksylitolem z wanilią :D ale ten daktylowy na pewno wykorzystam tak czy inaczej :)) Pozdrawiam.

Magdalena
Gość
Magdalena

Zapomniałam jeszcze dopytać które są najsłodsze? :-)

Magdalena
Gość
Magdalena

mam odpowiedz,muszę tylko zacząć czytać ze zrozumnieniem :)

Agnieszka
Gość
Agnieszka

Super przepis, jak zawsze zresztą :). Zastanawiam się jak długo można przechowywać ten cukier. Pozdrawiam serdecznie.

Agnieszka
Gość
Agnieszka

Super przepis, jak zawsze zresztą :). Zastanawiam się jak długo można przechowywać ten cukier. Pozdrawiam serdecznie.

Agnieszka
Gość
Agnieszka

Super przepis, jak zawsze zresztą :). Zastanawiam się jak długo można przechowywać ten cukier. Pozdrawiam serdecznie.

kalinas
Gość

nie słyszałam jeszcze o czymś takim, ciekawych rzeczy można tu się dowiedzieć

trackback

[…] zrobić z nich pastę (namoczyć daktyle w wodzie przez kilka godzin a potem zmiksować) albo cukier daktylowy. W sklepach można kupić również daktylowy syrop, ale jest to już produkt trochę przetworzony […]

Anna
Gość
Anna

Czy na blogu jest jakiś przepis na ciasto z tym cukrem? Bo chętnie bym upiekła:)

quleczka
Gość
quleczka

Przechowywać go można pewnie tyle ile daktyle…tylko po pewnym czasie znając życie zwilgotnieje i zamieni się w “pastę” :)

trackback

[…] pastę (namoczyć daktyle w wodzie przez kilka godzin a potem zmiksować na gładki krem) albo cukier daktylowy, których można używać zamiast zwykłego cukru, miodu bądź słodzika. Takiej pasty możemy […]

Julia
Gość
Julia

Pani Magdo 😊 A ile wychodzi cukru z tego przepisu? Pozdrawiam 😊

Magda Gembacka
Gość

Dawno nie robiłam i nie pamiętam, ale nie dużo – gdzieś 1/3 litrowego słoika.