Cukier daktylowy

Daktyle to świetny zamiennik cukru. Najczęściej robi się z nich pastę namaczając je przez kilka godzin w wodzie, a potem blendując na gładki krem, którym można słodzić wypieki czy desery. W sklepach kupić można także daktylowy syrop. A słyszeliście o cukrze z daktyli ?

W Polsce cukier daktylowy nie jest znany i z tego co wiem, nigdzie nie można go kupić. Zatem póki co można zrobić sobie taki cukier samodzielnie w domu.
Jeśli chodzi o jego zastosowanie  to używa się go podobnie jak pasty daktylowej, wszędzie tam gdzie nie wymaga rozpuszczenia. Poziom słodkości cukru daktylowego zależy od gatunku daktyli, które zostaną użyte do jego produkcji (słodkie odmiany: halawi, medjool, kalesh).

Ja cukier daktylowy robię od czasu do czasu i stosuję głównie do kasz na słodko, jogurtu czy różnych deserów na bazie orzechów ect. Nie jest bardzo słodki, ma fajny karmelowy posmak.

Wykonanie cukru daktylowego jest proste, aczkolwiek nieco pracochłonne. Oto przepis.

duet_daktyle

Cukier daktylowy

Składniki:
2  szklanki suszonych daktyli (najlepiej takich bardziej wysuszonych, twardych)

Nastawić piekarnik na 130 °C. W tym czasie daktyle przekroić wzdłuż na połówki lub ćwiartki. Rozłożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez około  1- 1,5 godziny, aż daktyle zbrązowieją (uważać, żeby się nie spaliły). Następnie daktyle wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Gdy będą twarde i chrupiące, należy je zmielić na pył w młynku do kawy albo w malakserze. Gotowe.

Często  zdarza  mi się nie dotrwać do etapu mielenia upieczonych daktyli. Razem z Kacprem zjadamy  te chrupiące maleństwa – całkiem fajna przekąska :-)

Wskazówki:

  1. Daktyle można upiec w niższej temperaturze – wydłuży to wtedy czas pieczenia – lub wysuszyć  w suszarce (dehydratorze) do warzyw i owoców.
  2. Cukier daktylowy można wzbogacić dodając do niego mieloną wanilię, kardamon, cynamon.
  3. Z czasem cukier zaczyna się lepić i powstają grudki, aby temu zapobiec należy do zmielonego cukru dodać 2-3 łyżeczki skrobi (np. kukurydzianej). Całość wymieszać, wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec jeszcze około 15-20 minut. Wystudzić i jeszcze raz zmiksować w młynku lub malakserze.
Danie dla maluszka po 10 m.ż. 
Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie. Podając dziecku nowe danie,zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek. E. Lorenc.

Spróbuj również

  • Świetny pomysł, pierwszy raz o tym słyszę i na pewno wykorzystam, bo uwielbiam smak daktyli :) Ostatnio korzystam z syropu z agawy, zakochana jestem w jego lekko karmelowym, słodkim smaku .

  • O kurcze , czegoś takiego się nie spodziewałam , ten cukier mię zachwycił. Chylę czoła Madziu* dla twojego geniuszu *

  • Ala, jaka tam geniuszka. Nie geniuszka tylko dobrze poinformowana i sprawnie szukająca :-) Ściskam

  • Madziu już pisałam ,ale komentarz wcięło, chyba
    Genialny ten cukier , normalnie genialny
    A do ciasta by się nadał?W jakich proporcjach jeśli tak?

  • o jest ten komentarz ,a ja go nie umiałam odszukać:D ,a ty nawet mi odpisałaś*

  • Magdalena

    Mega dobre! Poczęstowałam już przepisem moją mamę,która kocha słodkie a cukru nie może.Ja też zrobię na pewno bo wizja dosłodzenia tym kawki (i nie tylko) powoduje banana na buzi :D Ach i raz jeszcze dziękuję za nutellę,która już na stałe u nas zagościła-mam niebiańsko szczęśliwe dziecko-nie dość że ma nutellę to jeszcze może ją wsuwać ze słoika i to ile wlezie:))) nawet wieczorem ;)
    Pozdrawiamy bardzo już wiosennie.

  • Magdo niestety ten cukier nie nadaje się do słodzenia napojów, gdyż się nie rozpuszcza. Pozdrawiam

  • Ala, do ciast jak najbardziej, tylko trzeba go zrobić ze bardzo słodkich daktyli:)

  • Magdalena

    No faktycznie,głowa służy mi chyba tylko do ozdoby :D Wstyd. Cóż,kawa pozostaje więc dosładzana ksylitolem z wanilią :D ale ten daktylowy na pewno wykorzystam tak czy inaczej :)) Pozdrawiam.

  • Magdalena

    Zapomniałam jeszcze dopytać które są najsłodsze? :-)

  • Magdalena

    mam odpowiedz,muszę tylko zacząć czytać ze zrozumnieniem :)

  • Magdaleno nie przejmuj się;)

  • Agnieszka

    Super przepis, jak zawsze zresztą :). Zastanawiam się jak długo można przechowywać ten cukier. Pozdrawiam serdecznie.

  • Agnieszka

    Super przepis, jak zawsze zresztą :). Zastanawiam się jak długo można przechowywać ten cukier. Pozdrawiam serdecznie.

  • Agnieszka

    Super przepis, jak zawsze zresztą :). Zastanawiam się jak długo można przechowywać ten cukier. Pozdrawiam serdecznie.

  • Agnieszko, ja najdłużej przechowywałam go tydzień w szczelnie zamkniętym pojemniku. Pozdrawiam

  • nie słyszałam jeszcze o czymś takim, ciekawych rzeczy można tu się dowiedzieć

  • Pingback: Co zamiast cuktu ? Czyli czym i jak słodzić. | Ammniam()

  • Anna

    Czy na blogu jest jakiś przepis na ciasto z tym cukrem? Bo chętnie bym upiekła:)

  • Aniu, jeszcze nie ma :-)

  • quleczka

    Przechowywać go można pewnie tyle ile daktyle…tylko po pewnym czasie znając życie zwilgotnieje i zamieni się w “pastę” :)

  • Pingback: 6 zdrowych zamienników najczęściej wykorzystywanych składników w potrawach | RiE World()

  • Julia

    Pani Magdo 😊 A ile wychodzi cukru z tego przepisu? Pozdrawiam 😊

  • Dawno nie robiłam i nie pamiętam, ale nie dużo – gdzieś 1/3 litrowego słoika.