2 szklanki suszonych daktyli (najlepiej takich bardziej wysuszonych, twardych)
Przygotowanie
Nastawić piekarnik na 130 °C. W tym czasie daktyle przekroić wzdłuż na połówki lub ćwiartki.
Rozłożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez około 1- 1,5 godziny, aż daktyle zbrązowieją (uważać, żeby się nie spaliły).
Następnie daktyle wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Gdy będą twarde i chrupiące, należy je zmielić na pył w młynku do kawy albo w malakserze.
Gotowe.
Notatki
Daktyle można upiec w niższej temperaturze – wydłuży to wtedy czas pieczenia – lub wysuszyć w suszarce (dehydratorze) do warzyw i owoców.
Cukier daktylowy można wzbogacić dodając do niego mieloną wanilię, kardamon, cynamon.
Z czasem cukier zaczyna się lepić i powstają grudki, aby temu zapobiec należy do zmielonego cukru dodać 2-3 łyżeczki skrobi (np. kukurydzianej).
Całość wymieszać, wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec jeszcze około 15-20 minut. Wystudzić i jeszcze raz zmiksować w młynku lub malakserze.