Crumble jabłkowe
Dziś w roli głównej jabłka. Są różne ich odmiany: kortlandy, malinówki, lobo, szare renety, antonówki, gale. Słodkie, winne, miękkie, twarde. Cudowny zapach, smak i ten dźwięk, gdy robi się gryza 🙂 Na surowo czy pieczone, w szarlotce czy w racuchach, zawsze smakują dobrze.
Mi przywołują wspomnienia o moim dziadku Franciszku. Gdy jako kilkuletnia dziewczynka przychodziłam do niego w odwiedziny, zawsze częstował mnie właśnie jabłkami. Pamiętam, jak siedział przy dużym drewnianym stole, spokojny i skupiony obierał te pyszne owoce, kroił w ćwiartki i wręczał mi pełny talerzyk. Ja byłam zachwycona. Tak samo zresztą jak jego rysunkami, które mi szkicował. Na skrawku jakiegoś papieru pojawiały się różne zwierzęta, postacie, rośliny. Szkoda, że już nie mam tych obrazków.
Będąc przy temacie rysowania, muszę wspomnieć o moim artyście Kacperiuszu. Jak na razie Pan Kacper operuje kreską, wybiera kredki i długopisy, a jego ulubionym podłożem do tworzenia są ściany.
Z jabłek można ugotować proste i pyszne desery. Szczególnie teraz, gdy na dworze szaro i zimno, na rozgrzewkę i poprawę humoru świetne jest crumble, czyli owoce pod posypką. Oczywiście wszystko bez cukru 🙂 Dziś wersja z jabłkami.
Crumble jabłkowe
Składniki
6 słodkich jabłek
garść rodzynek
cynamon
imbir
kardamon
sól
1 łyżeczka oliwy lub oleju rzepakowego
Posypka:
100 g zmielonych migdałów
100 g zmielonego jasnego sezamu
2 łyżki syropu klonowego
esencja waniliowa
2 łyżki oleju rzepakowego
Przygotowanie
- Jabłka obrać, pokroić w ósemki i wrzucić do rondelka z łyżeczką oliwy i 4 łyżkami wody, dodać rodzynki, 1/3 łyżeczki imbiru, kardamonu, 1/2 łyżeczki cynamonu i szczyptę soli.
- Dusić pod przykryciem do momentu, aż jabłka puszczą sok i będą robić się miekkie.
- Do miski wsypać zmielony sezam i migdały, dodać syrop klonowy, esencję waniliową, olej i wszystko dokładnie wymieszać.
- Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, wyłożyć jabłkami. Następnie przykryć je równomiernie posypką.
- Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 °C. Piec do momentu, aż posypka będzie miała złoty kolor, ok. 20 minut.
- Podawać na ciepło.
Słowa kluczowe: jabłka, crumble
MNIAM! Bardzo proste i pyszne, świetna słodka przekąska na sobotę. 🙂
MagdoCzarodziejko :),
dziś po raz pewnie setny zrobimy nasze ulubione crumble 🙂 i bardzo Tobie za ten przepis dziękuję, szczególnie, że jest on ” bezmasłowym” crumble ( wszystkie przepisy zawierają przeważnie kilkadziesiąt g masła).
My czasem w ramach wariacji na temat dorzucamy do posypki trochę płatków owsianych.
Pozdrawiamy,
Ania i Iwo: Crumblemaniacy
Czy dużo stracimy z pysznego smaki jak zrezygnujemy z migdałów?
Agnieszko, no trochę się straci na smaku, chyba, że zamieni się migdały na inne orzechy np. pekan lub włoskie.
[…] Mnóstwo jabłek. Grzechem byłoby nie upiec szarlotki 😉 albo nie zrobić crumble. Szarlotka wyszła pyszna, delikatna w smaku z dużą ilością jabłek i nutą cynamonu. Taką […]