Owsiano-kokosowe ciasto ze śliwkami – bez cukru i tłuszczu

 Dzisiaj przygotowałam dla Was przepis na ciasto ze śliwkami. Jest bardzo proste do przygotowania, pyszne, a do tego nie zawiera cukru ani tłuszczu.

A jeśli użyjecie bezglutenowych płatków owsianych, ciasto będzie również bezglutenowe. Idealne na jesienny podwieczorek do gorącej herbatki czy kawy. To co spróbujecie ? :-)

Edycja1: Dopisałam jeszcze składniki w gramach, żeby było bardziej precyzyjnie. A jeśli nie macie wagi i korzystacie ze szklanki, to polecam taką z miarką.

Edycja 2: Do przygotowania tego ciasta koniecznie użyjcie mąki z wiórków kokosowych samodzielnie zmielonych, sklepowa mąka kokosowa inaczej się zachowuje niż ta z wiórków, bardziej absorbuje wodę.

Ważne żeby ciasto zaraz po po połączeniu mokrych i suchych składników, przelać do tortownicy i od razu włożyć do nagrzanego piekarnika.

Ciasto nie jest bardzo wysokie, ale ma ładną strukturę, taką jak widać na zdjęciu.

ciastozesliwkami

Owsiano-kokosowe casto ze śliwkami

Drukuj przepis

Składniki

  • 1 szklanka mąki owsianej 125 g ( zmieliłam zwykłe płatki owsiane)
  • 1 szklanka zmielonych na mąkę wiórków kokosowych 100 g
  • 1/3 szklanki ksylitolu 85 g
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego + 2 łyżki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 dojrzały banan o ładnej żółtej skórce bez kropek (100 g bez skórki)
  • 2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy
  • 4-5 śliwek pokrojonych w drobną kosteczkę

Przygotowanie

1

W jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki, w drugiej misce zmiksować banana z mlekiem roślinnym i sokiem z cytryny.

2

Następnie bananowo-mleczną mieszaninę przelać do miski z suchymi składnikami, dodać skórkę z pomarańczy i starannie wymieszać do uzyskania gęstego, jednolitego ciasta.

3

Przelać je do tortownicy o średnicy 18-20 cm, wyścielonej papierem do pieczenia.

4

Ciasto ładnie rozprowadzić, a na jego wierzch gęsto położyć pokrojone śliwki lekko wciskając je do środka.

5

Tak przygotowane ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 °C i piec około 55 - 60 minut (do suchego patyczka).

6

Wystudzone ciasto wyjąć z tortownicy i kroić.

Notatki

1 szklanka to 250 ml
1 łyżka to 15 ml
1 łyżeczka 5 ml

ciastozesliwkami2

[mc4wp_form id="7539"]

Spróbuj również

37
Dodaj komentarz

avatar
18 Comment threads
19 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
17 Comment authors
MagdaAlicjaAlinaMagda GembackaKarolina Recent comment authors
  Powiadomienia  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Marla
Gość

Czy mogę zastąpić kokosa większą ilością owsianych?

Ewa
Gość
Ewa

A mi wyszło twarde jak podeszwa i ani grama nie urosło :-(

margot
Gość
margot

Wygląda wspaniale :)

Ewa
Gość
Ewa

Dodałam ale coś poszło nie tak :-( No trudno jakoś zjedliśmy popijając kawką :-)

Beata
Gość
Beata

Zrobione, rewelka. Tylko mąż nie toleruje bananów. Czy one mają funkcję wiążącą ciasto? Czy zamiast 1 banan można 1 jajo?
PS. Nie wiedziałam że bez cytryny ciasto nie rośnie. Dodałam ale bez skórki pomarańczowej. Fakt, wygląda jak zakalec ale pycha i tak ;-)

Kasia
Gość
Kasia

Pycha. Zrobiłam już dwa razy. Wyszło super. Dzięki za przepis.

Justyna
Gość
Justyna

Bardzo dobre ciasto. Zniknęło szybciutko :-)

Kamilla
Gość
Kamilla

Witam
mój syn jest uczulony na gluten ale i na owies (również w bezglutenowej postaci). Czy w związku z tym można zamień płatki owsiane na jaglane, ewentualnie mąkę ryżową?
Kamilla

Patrycja
Gość
Patrycja

Czy ksylitol można zastąpić cukrem kokosowym. Akurat tylko taki mam. Pozdrawiam, Patrycja

Ania
Gość
Ania

Na zdjęciu wygląda przepięknie! Czy rodzaj mleka roślinnego wpływa na wypiek? Czy kokosowe, które jest dość tłuste, może być?

Ania
Gość
Ania

OK, zrobiłam właśnie mleko owsiane, jutro będę piec! Podejrzewam, że plpę z mleka mogę użyć zamiast mąki owsianej z płatków? I jeszcze pytanie odnośnie sody i cytryny. Czy mogę zwyczajnie zastąpić proszkiem do pieczenia? Czy soda jest lepsza od proszku?

Ania
Gość
Ania

zrobiłam, wyszło przepyszne! wydaje mi się, że sekret tego ciasta tkwi w skórce od pomarańczy, która daje fantastyczny posmak, w zasadzie to nie czulam ani owsa ani kokosa ;) Wyglądało u mnie zupełnie inaczej niż u Ciebie na zdjęciu, wyszło takie jasne. No i po godzinie pieczenia w moim piekarniku w 170-180 stopniach wsadziłam je na 200 stopni na pół godziny, nie mogłam tego ciasta dopiec ;) spód mi się przez to wysuszył, chyba następnym razem od raz wrzucę na 200 stopni… podsumowując bardzo smaczne, kolejne zrobię chyba z mango zamiast śliwek z dodatkiem cynamonu, i dam trochę mniej ksylitolu.

Basia
Gość
Basia

Jaki zamiennik mąki kokosowej poleca Pani dla osób, które nie lubią smaku kokosa? Poza tym ciasto wygląda pysznie!

Justyna
Gość
Justyna

Właśnie zjadłam ciasto i popiłam kawką… PRZEPYSZNE!!! Co prawda , ponieważ jestem uczulona na owies to zmieliłam płatki jaglane na mąkę i dodałam zamiast owsa. Śliwki były troszkę mało słodkie więc polałam je odrobiną syropu klonowego. I to wszystko… Polecam !!!!

Magda Gembacka
Gość

Super. Dzięki za info :-)

Magda
Gość
Magda

A dojrzały banan to nie jest ten z kropkami? :)

Magda Gembacka
Gość

Banan w kropki to banan mocno dojrzały :-)

Alicja Gajewska
Gość
Alicja Gajewska

A ciasto jest suche czy wilgotne ( w smaku)?

Magda Gembacka
Gość

Jest wilgotne.

Karolina
Gość
Karolina

Kupiłam dzisiaj ksylitol i bardzo chcę zrobić to ciasto! I tak się zastanawiam. Nigdy nie jadłam ksylitolu, a czytałam, że należy organizm do niego przyzwyczaić i spożywać małe ilości. Czy z tym ciastem (na dwie osoby, czyli na kilka dni) obejdzie się problemy z trawieniem? Myślę, że jest to mała ilość, tym bardziej, że nie zjemy całego ciasta w jeden dzien ;) Ale chciałam się poradzić.

Magda Gembacka
Gość

Karolino, trudno mi powiedzieć jak Twój układ trawienny zareaguje na kawałek takiego ciasta. Ja pewnie na Twoim miejscu 1 kawałek bym zjadła :-)

Alina
Gość
Alina

Mi też niestety nie wyszło. Boli, bo zrobiłam z podwójnej ilości składników, a koszt erytrolu mały nie jest. Może trzeba było dodać więcej mleka, może dodatek jakiegokolwiek tłuszczu by go uratował.. :( Ciasta nie udało się przelać do formy ze względu na zbyt gęstą konsystencję mimo, że trzymałam się gramatur użytych w Pani przepisie.

Alina
Gość
Alina

Tak jest, użyłam gotowej mąki kokosowej. Czyli mam dać jej około 50 g zamiast 100 g zmielonych wiórków?

Alicja
Gość
Alicja

Czy jak dam inne owoce to też wyjdzie? Co zamiast śliwek możesz mi zaproponować?