fbpx Drukuj

Proste ciasto z jabłkami i orzechami włoskimi

ciasto z jabłkami

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Składniki

Powiększ

1,5 szklanki drobno mielonej mąki orkiszowej graham (typ 1850),+ 1 łyżka
2 szklanki daktyli + 1 szklanka wody do namoczenia
1/2 szklanki mleka roślinnego
1/3 szklanki oleju rzepakowego
1 kopiasta łyżeczka cynamonu
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
1 1/2 szklanki pokrojonych w kosteczkę jabłek (2 duże jabłka)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki octu jabłkowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie

  1. Daktyle zalać szklanką wody i namoczyć, aby zmiękły( ja z reguły namaczam je na noc).
  2. Następnie zmiksować je wraz z wodą w której się moczyły, olejem, mlekiem roślinnym i octem jabłkowym.
  3. Mąkę przesiać i połączyć z pozostałymi suchymi składnikami z wyjątkiem mąki ziemniaczanej i łyżki dodatkowej mąki.
  4. Pokrojone w kostkę jabłka i orzechy wymieszać z mąką ziemniaczaną i łyżką mąki pszennej lub orkiszowej – zapobiegnie to opadaniu ich na dno ciasta.
  5. Suche składniki połączyć z mokrymi i wymieszać dokładnie mikserem do uzyskania gęstego ciasta.
  6. Następnie do ciasta dodać jabłka z orzechami i delikatnie wymieszać.
  7. Całość przełożyć do formy keksówki wysmarowanej olejem i oprószonej bułką tartą.
  8. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 °C około 50-60c minut, do suchego patyczka.

Słowa kluczowe: ciasto z jabłkami

13
0
Would love your thoughts, please comment.x