fbpx Drukuj

Ciasto makowe z jaglanym budyniem waniliowym i polewą czekoladową

ciasto makowe

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Składniki

Powiększ
  1. ciasto:
    1,5 szklanki mąki orkiszowej/ pszennej pełnoziarnistej
    0,5 szklanki mąki orkiszowej/pszennej jasnej, typ 500
    1/2 szklanki maku
    1 łyżeczka proszku do pieczenia bez fosforanów
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    szczypta soli
    1 łyżeczka mielonej wanilii lub ekstraktu waniliowego
    3/4 szklanki mleka roślinnego
    2/3 szklanki syropu klonowego
    1/2 szklanki oleju ryżowego lub rzepakowego
    2 łyżki soku z cytryny
    budyń:
    2/3 szklanki kaszy jaglanej
    3 szklanki mleka roślinnego
    3 łyżki syropu klonowego
    3 łyżki soku z cytryny,
    1 łyżeczka mielonej wanilii lub 1 łyżeczka esencji waniliowej
    12 łyżki masła z nerkowców lub orzechów makadamia lub oleju o neutralnym smaku
    polewa:
    1 tabliczka dobrej gorzkiej czekolady (100 g)
    1/2 szklanki dowolnego mleka roślinnego (u mnie sojowe)

Przygotowanie

Sposób przygotowania ciasta:

  1. W misce wymieszać ze sobą przesiane mąki, mak, proszek do pieczenia, sodę i sól.
  2. W drugiej misce wymieszać olej z syropem klonowym i mlekiem.
  3. Następnie połączyć ze sobą mokre i suche składniki, dodać przyprawy i sok z cytryny.
  4. Wymieszać, wylać do tortownicy o średnicy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 °C przez 45- 50 minut, do suchego patyczka.
  5. Wystudzić i przekroić na pół w poprzek.
  6. Dolną część ciasta włożyć z powrotem do tortownicy.

Sposób przygotowania budyniu jaglanego:

  1. Kaszę przepłukać kilka razy pod bieżącą wodą i przelać wrzątkiem.
  2. Mleko zagotować, wsypać do niego kaszę, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, do momentu aż kasza szię rozpadnie, zrobi się gęsta i wchłonie wodę, około 20 minut.
  3. Do ugotowanej kaszy dodać masło z nerkowców/olej, syrop klonowy, sok z cytryny, wanilię.
  4. W razie potrzeby dodać nieco więcej tych składników, wg własnego gustu.
  5. Całość zmiksować na gładki budyń.
  6. Po chwili budyń wlać na część ciasta znajdującą się w tortownicy i delikatnie przykryć go drugą częścią ciasta.
  7. Odstawić, aż budyń stężeje i ostygnie.
  8. Do rondelka wlać 1/2 szklanki mleka roślinnego i połamaną na kostki czekoladę, postawić na mały ogień.
  9. Cały czas mieszając rozpuścić czekoladę.
  10. Ma powstać dosyć gęsta, jednolita masa.
  11. Wyłączyć płomień, a polewę wylać na ciasto i rozprowadzić po całości.
  12. Posypać wiórkami kokosowymi.
42
0
Would love your thoughts, please comment.x